Blind Daruma Buddha
Originally uploaded by timtak.

Nana Korobi Yaoki - Jos kaadut seitsemästi, nouse ylös kahdeksasti

Paperimassasta muotoillut tai puusta veistetyt Daruma-nuket ovat tyypillinen näky temppeleiden muistoesinemyymälöissä. Nukke esittää viisisataa vuotta ennen meikäläisen ajanlaskun alkua elänyttä munkkia. Zenbuddhalaisuuden isä toi uskonsa Intiasta Kiinaan, jossa sitä kutsuttiin Chanbuddhalaisuudeksi.

Tunnetuin muoto pyhän miehen legendasta kertoo hänen meditoineen luolassa seitsemän (joidenkin mukaan yhdeksän) vuotta räpäyttämättä silmiään tai kääntämättä päätään. Toisen legendan mukaan hän tuijotti nurkkaan Shorinjin temppelissä Kiinassa. Silmien lupsahdellessa kiinni munkki leikkasi luomensa irti. Niistä versoivat ensimmäiset teepensaat. Vuosien vieriessä boddhidarman raajat kuihtuivat ja lopulta putosivat pois.

Juuri ostettu nukke on sokea, kunnes uusi omistaja maalaa musteella toiseen silmään pisteen merkiksi asettamastaan tavoitteesta, jonka toivoo toteutuvan. Koko ja ulkonäkö vaihtelee jonkin verran: daruma voi helposti olla koripallon kokoinen, mutta yleensä se on maalattu punaiseksi. Myös naispuolisia nukkeja eli prinsessadarumoja valmistetaan.

Darumaa sopii säilyttää arvokkaalla paikalla, kuten korkealla hyllyssä työpaikalla tai kotona. Sen toinenkin silmä maalataan, kun tavoite tai toive on saavutettu. Mikäli koitos osoittautuu liian kovaksi tai onni ei ole myötä, nuken voi viedä takaisin temppeliin poltettavaksi. Tästä henget tietävät, että toivoa ei ole heitetty vaan voimia kerättyään henkilö haluaa yrittää uudestaan.

Zen tuli Japaniin Kamakura-kaudella. Vallan aatelistolta taistellut samurailuokka omaksui sisältä kumpuavaa henkilökohtaista valaistumista korostavan uskon ritualistisempien buddhalaisuuden muotojen sijaan. Daruman hallitseman zazenin eli istumameditaation tarkoitus oli tyhjentää mieli sisäisen Buddhan ja rauhan löytämiseksi. Soturin tielle lähteneille sopi maallisista huolista vapautuminen.

                                 

Meditoinnin uuvuttamat munkit ja samurait virvoittivat itseään zeniläisyyden mukana kulkeutuneella vihreällä teellä. Teeseremonia sai syntynsä juuri zenpiireistä. Istumameditaatioon liittyvät myös esimerkiksi Kioton kuuluisat kivipuutarhat.

Ajat muuttuvat. Aiemmin oli tapana näyttää vaalien voittajan maalaavan daruman toisen silmän. Sensuuri iski, kun nukkejen koettiin syrjivän sokeita. Daruma on silti suosittu talismaani. Optimismin ja sitkeyden esikuva palaa aina pystyasentoon keikautuksen jälkeen.

Henkien kätkemän nähneet muistavat ehkä elokuvassa esiintyneet pomppivat päät, jotka muistuttivat jokseenkin darumoita. Tässä linkki Miyazakin elokuvien shintolaisia (ja buddhalaisia?) viittauksia pohdiskelevaan artikkeliin.