DSCN1435DSCN1437

Japaninmatkaaja vierailee todennäköisesti useammassa buddhalaisessa temppelissä kuin shintopyhäkössä. Osittain syy on arkkitehtuurin ja osittain puutarhojen: buddhalaiset perinteet ovat kehittäneet prameampia maallisia jälkiä.

Pyhäköistä minulle jäi parhaiten mieleen Naran Kasuga-taisha, jonka mukaan eräs pyhäkköjen rakennustyylikin on nimetty. Pyhäkölle johtavat polut oli reunustettu kivilyhdyillä. Tuhansilla varren päässä kököttävillä kivilyhdyillä. Sisäpihoilla taas oli hillittömät rivit pronssilyhtyjä. Yhteensä lyhtyjä oli esitteen mukaan 3000! Kun elonkorjuun aikoihin maanviljelyksen syklin mukaan elävä shintolaisuus juhlii ja kaikki lyhdyt pitää sytyttää, menee siihen muutama hetki.

Shintolaiseen papistoon kuuluu pappien ja papittarien lisäksi neitoja (jap. miko, engl. shrine maiden), jotka suorittavat niitä mundaanimpia töitä, kuten lakaisemista ja matkamuistojen ja pääsylippujen myymistä, joita buddhalaiset munkit hoitelevat omissa temppeleissään.

Alkujaan mikot ovat olleet Delfoin oraakkelin tyyliin hallusinaatioiden kautta henkien viestejä välittäviä tietäjänaisia. Papistoon heitä ei kuitenkaan pidä sekoittaa vaikka he voivat toimia heidän sijaisinaan. Mikot olivat ennenvanhaan usein pappien naimattomia ja koskemattomia tyttäriä, mutta nykyisin mikot ovat osa-aikaisia vapaaehtoistyöläisiä. Edelleen mikot usein lopettavat työnsä mennessään naimisiin tai saadessaan lapsia vaikka muodollinen vaatimus on poistunut.

DSCN1351DSCN1434DSCN1217

Mikot pukeutuvat yleensä punaiseen hakamaan eli housuhameeseen ja valkoiseen kimonopaitaan. Hihansuissa saattaa olla punaiset kanttaukset. Hiuskoristeet ja otsarivat saattavat kuulua asuun, ilmeisesti vuodenajan tai tilaisuuden mukaan vaihtuen. Kasuga-taishan neidoilla oli kaunis visteriakoriste otsahiusten päällä. Kysyin nätisti saisinko ottaa kuvan ja luovutin, kun lupaa ei herunut. Olisi pitänyt edes koittaa vilkuilla sitä vähän pidempään. (Kuva mikoista yllä on Kiotosta Yasakasta.)

The Kasuga Taisha shrine is known for its thousands of lanterns and for the lovely wisteria in its botanical gardens. The wisteria flower is important to this shrine because the name of the "Fujiwara" clan can be read as "field of wisteria".

Fujiwarat olivat aikansa vaikutusvaltaisin suku ja Kasugan perustajia. Visteriat olivat jo lakastuneet heinäkuussa, mutta sain edes muutamasta kukkavanasta kuvan. Kasvaakohan niitä jossakin suomalaisessa kasvitieteellisessä puutarhassa?

Pakollinen otaku-aasinsilta, jotta popkulttuurista enemmän kuin kulttuurihistoriasta kiinnostuneidenkin kannatti lukea sepustus loppuun asti. Monissa sarjiksissa ja animaatioissa esiintyy mikoja, kuten Inuyashassa ja Sailor Moonissa [Sailor Mars].

Animesarjan Asagiri no Miko (engl. Shrine of the Morning Mist) traileri: