.slide_DSCN1107.JPGYamaimo/Satoimo = Yam/Taro Root

Yamaimo (yam) and satoimo (taro root) have been cultivated in Japan since the Stone Age and provide high levels of Vitamin C and B1. Varieties of yamaimo include nagaimo (Chinese yam), icho imo (ginkgo yam, so called because the end of the plant spreads out like a ginkgo leaf) and round yamato imo (Japanese yam). Yamaimo is often grated into a pulpy consistency, mixed with flavouring and eaten with boiled rice. Satoimo is recognised by its brown fibre-like skin and greyish flesh. Its stickiness is said to help lower blood pressure and to reduce blood cholesterol levels.

Nappasin tämän kuvan Nishikin kauppahallista Kiotossa ja otti aikansa selvitellä mitä nuo muhkurat ovat. Ajattelin, että joko ne on jotain juurakkokasviksia tai sitten megatryffeleitä.

Matsutake

Aasinsillan kautta päästiin sieniin. Ostin Makuja suomeksi ja japaniksi -kirjan ja siellä kerrottiin männyntuoksuvalmuskasta (matsutake). Suomessa hardcore sienestäjät tietävät millaiseen aarteeseen ovat törmänneet, mutta suurimmalle osalle harrastajista kelpaavat paremmin tatit ja vahverot. Nimensä mukaan sienellä on vaatimattoman ulkomuotonsa kompensoimiseksi voimakas tuoksu ja maku. Metsäntutkimuslaitoksen männyntuoksuvalmuska-sivuilla on kartta havainnoista sekä sienen ja todennäköisten kasvupaikkojen tuntomerkkejä.

Männyntuoksuvalmuskan arvostus on Japanissa verrattavissa lähinnä tryffeliin. Hintakin kieppuu samoilla tienoilla. Sienestä saa vaikka syksyisen keiton tai sitä voi käyttää tempuran ja sukiyakin raaka-aineena.

Pari About.com:lta lainattua reseptiä loppuun:

Matsutake Rice (makes 4 servings)44698994_a7673b8b2c_m.jpg

  • 2 1/2 cups Japanese rice
  • 2 1/2 cups water
  • 1-2 matsutake
  • 1 abura-age (fried tofu)
  • 4 tbsps sake rice wine
  • 4 tbsps soy sauce
  1. Put the rice in a bowl and wash it with cold water.
  2. Repeat washing until the water becomes clear.
  3. Drain the rice in a colander.
  4. Put rice and water in a rice cooker and set aside for 30 min.
  5. Shred matsutake mushroom lengthwise.
  6. Cut aburaage into strips.
  7. Add matsutake, abura-age, soy sauce, and sake in the rice cooker and turn on the switch to start.

Matsutake Dobin Mushi (makes 4 servings)88846920_e7938b3cd3_m.jpg

  • 4 cups dashi soup stock
  • 1 tsp soy sauce
  • 1 tsp salt
  • 4 medium shrimp (peeled and deveined)
  • 2 tsps sake rice wine
  • 1 matsutake mushroom
  • 8 chunks of chicken thigh
  • 4 pieces of lime
  1. Cut matsutake into thin slices in lengthwise.
  2. Put dashi soup stock, soy sauce, sake, and salt in a pan and bring to a boil.
  3. Divide chicken, shrimp, and matsutake slices into four Japaneseearthen teapots.
  4. Pour soup into teapots.
  5. Steam the teapots in a Japanese steamer for 10-15 minutes.
  6. Serve a piece of lime on the side.

To eat, pour the soup into a cup at first.

Nyt ymmärrän miksi japanilaiset mainitsevat haaveelliseen sävyyn Lokki-leffasta puhuttaessa Nuuksiossa kuvatun sienenpoimintakohtauksen.