Hina Matsuri - 1                                               Hinamatsuri 
                    Uploaded by venture_in_japan.               Uploaded by Tatemae

Maaliskuun viidentenä vietetään hina matsuria. Tyttöjen päivän kunniaksi oli ennen tapana kiertää kaveriden kotona ihailemassa toisten hina-nukkekokoelmaa (hina ningyo). Kaksi kuukautta myöhemmin vietettävän poikien juhlan perinteisiin taas kuului karppi-leijojen lennättäminen.

Heian-hoviksi puetut nuket saattavat olla sukupolvelta toiselle siirtyneitä sukukalleuksia. Ylimmällä tasolla nukkehyllyllä olevan keisariparin lisäksi perinteiseen settiin kuuluu ainakin seuraavat nuket: kolme hovinaista, viisi muusikkoa ja huonekaluja. Vieraille tarjoiltavat riisikakut ja konvehdit sekä alkoholiton sake asetettiin esille nukkekokoelman eteen.

Nukkejuhlassa ei ollut kyse vain kivoista kesteistä pikku-prinsessoille. Matsurin alkuperäinen tarkoitus oli pitää sairaudet ja paha onni pois tyttären huolettomasta elämästä. Pahojen henkien uskottiin voivan asettua pysyvästi juhlaviin nukkeihin, joten niitä saatettiin heittää pois. Vaihtoehtoisesti voitiin laskea paperinukkeja ajelehtimaan virran mukaan. Perheen ei kannattanut vitkastella kokoelman pakkaamisessa seuraavaa vuotta varten juhlapäivän jälkeen. Uskomuksen mukaan hutiloinnista saattoi seurata huono naimaonni.

Persikankukkajuhlaksi kutsuttua juhlapäivää vietetään nykyisin myös kouluissa tai muilla tavoin yksityiskotien ulkopuolella. Mattellin Maiko Barbien [tm] nähdessäni mietin onko lelutehtaalla ollut tavoitteena luoda japanilaistyttöjen nykyaikaiseen juhlakokoelmaan sopiva nukke. 150 euron hintaisia nukkeja tehdään vain 25 000 kappaleen erä. Yksityiskohtiin on kiinnitetty suunnittelussa huomiota: Barbilla on jalassaan pikkuruiset getat! Myös meikin kanssa on tehty tarkkaa työtä ja jätetty kapea raita ihoa näkyviin puuteroitujen kasvojen ja hiusrajan väliin. Päällyskimonon kangas on ehkä hiukan pliisu, mutta muuten nukke miellyttää silmää.

114071.jpg114072.jpgelouai's doll maker 3

Barbien suosion 2000-luvulla haastaneella Bratz-nukkesarjalla on oma geishamainen nukkemallinsa. Hupaisaa kyllä, Tokyo-A-Go-Go -sarjassa julkaistun nuken nimi on May Lin. Kuulostaa paremminkin kiinalaiselta kuin japanilaiselta nimeltä.

Ökyhintaisen Barbien houkutuksen kieltääkseni rakentelin itselleni korvikkeeksi webipaperinuken. Kuvassa on sekä lootuksia että visteria. Ja psykokani, joka syö muovisia muotinukkeja aamupalaksi.