Room in Ryokan Kyo no Yado
Originally uploaded by Suviko.

Conde Nast Traveler on valinnut maailman hienoimmat majoitusliikkeet. Hämmentävää - Japanin neljä kohdetta sijaitsevat kaikki Tokiossa. Kioton kuuluisimmat ryokanit, kuten Hiiragiya, ovat kelvanneet kuninkaallisille ja keisarillisillekin vieraille, mutta ilmeisesti hypearvo ei riitä matkailuraamatun rankingissä. Suomesta listalle on päässyt vain Kämp.

Japanilla on kalliin maan maine, mutta pienemmälläkin budjetilla pärjää. Ei ihan yhtä pienellä tietenkään kuin muualla Aasiassa, mutta jos löytää halvat lentoliput, on mahdollista pitää muut kulut opiskelijan kukkarolle siedettävällä tasolla. Halvemmalla matkailusta kiinnostuneen kannattaa perehtyä Hostels.comin tarjontaan ja Japan National Tourist Organizationin eli JNTOn sivuihin ennen reissua.

Hostelsin sivuilta Kioton kohdalta löytyvät sekä K's House että Gojo, joissa yövyin. Kummankin sijainnin koin hyväksi. K's House oli siisti melkein kliinisyyteen asti, moderni ja "kaikilla mausteilla" -tyyppinen vaihtoehto: hostellista sai vuokrattua maastopyörän tai pyyhkeen ja ostettua shampoon tai tampooneita. Keittiö oli ahkerassa käytössä ja vaikka jengiä hengasi aulassa juttelemassa yöhön asti, nukkumatilat olivat rauhallisia. Silti, jos mun olisi pitänyt valita vain toinen, olisin ottanut Gojon. Ääniä paperiseinäisten liukuovien takana, valo tatamilattian keskellä ihmisten nukahdellessa ja pehmeät futonit - fiilis voitti ultrakäytännöllisyyden.

Kummassakin ilmastointi pelas, pystyi pesemään maksullisessa pesukoneessa vaatteensa ja netinkäyttö oli myös maksullista. Aamupala taas ei kuulunut hintaan. Kioto ei ole bilekaupungin maineessa, joten hostelleissakin nuoret matkaajat ovat enemmän kiinostuneite seuraavan etapin suunnittelusta kuin mistä löytyisi halvin happy hour.

Olimme myös yhden yön ryokanissa. Suosittelen lämpimästi Kioton aseman Isetan-tavaratalon yhdeksännestä kerroksesta löytyvää ITCJn turisti-infoa, jonka kautta tämäkin majapaikka saatiin bookattua. Kyo no Yado Shimaya (kuvassa) oli viiden minuutin päässä kiireisen pääkadun metroasemasta, mutta viihtyisä paikka rauhallisella sivukadulla. Omalta pikku-terassilta puutarhan ihasteleminen yukata päällä (kylpytakki on valmiiksi silitettynä huoneessa odottamassa) tuntui luksukselle. Iltatee, aamiainen ja kylpeminen ryokanin muovisessa ammeessa kuului hintaan ja setä neuvoi hyvään shabu shabu -paikkaan illalliselle. Yö maksoi 5500 jeniä nokalta eli alle 40 euroa.

JNTOn sivuilta löytyy kaupunki- ja kohde-esittelyjä ja niiltä löytää myös helpoimmin tiedot ajankohtaisista festivaaleista ja matkalipputarjouksista. Sivuilla on myös kasa erilaisia opaslehtisiä printattavassa muodossa.

Kaupunki- ja kävelyreittioppaita:

Tokio, Osaka, Nagoya, Kioto, Nara ja Kobe/Himeji. (Koko lista)

Japan for free - Vinkkejä matkakohteista penninvenyttäjälle. Lunttasin tästä listasta pari paikkaa omalla reissulla.

Tunnetuimmat puutarhat - Kiotoon painottunut esittely toimii hyvin muistilistana matkan suunnittelussa

Bonsait, anime ja muutama muu teema (urheilu, telttailu, kylpylät, arkkitehtuuri...) ovat myös saaneet omat opaslunttilappunsa - tässä koko lista.