R&An sivut ovat auki. Sen kunniaksi japanilaisen tv-kanavan mainosfilmi hengennostatukseksi:

R&A:n tämänvuotiset japanilaiselokuvat näkee täältä:

http://hiff.fi/elokuvat/maa.html?maa_id=4

----

Takashi Miike: Great Yokai War (Japani, 2005)

Sadististen kauhu-, trilleri- ja toimintaelokuvien kulttiohjaaja Takeshi Miike on tällä kertaa asemoinut vinksahtaneen visionsa steampunk/fantsu-settingiin. (Miiken Happiness of Katakuris on tosiaan tulossa Teemalta, jos tallainen meininki uppoaa.)

Hayao Miyazaki: Naapurini Totoro (alkuperäinen versio) (Japani, 1988)

Animeklassikko esitetään myös suomeksi dubattuna, joten kannattaa kiinnittää huomiota minkäkieliseen esitykseen lippunsa on ostamassa. Ehdottoman symppikset hirviöt sopivat lapsillekin, mutta mikään ei pitele aikuisia faneja rohmuamasta lippuja monta kertaa nähtyyn suosikkiin.

img3.jpgKentarô Ôtani: Nana (Japani, 2005)

Tokiolaista elämää kuvaavaan sarjikseen perustuvassa tarinassa kaksi samannimistä, mutta erilaista tyttöä tutustuvat junassa. Jos leffa käsittelee teinityttöjen ihmissuhteita, tyylilajin on oltava komeadiaa ja draamaa. Suositellaan varauksettomasti kaikille Kamikaze Girlsistä pitäneille. Artikkeli Nanan suosion taustoista: http://web-japan.org/trends/arts/art050607.html

Takashi Shimizu: Reincarnation (Japani, 2005)

Kuvausta lukiessa tuli mieleen Hohto: hylätyssä maalaishotellissa alkaa veriroiskua. Kaunan ohjaajan elokuvalta on vaikea muuta odottaakaan. Suositellaan paatuneimmille tapauksille. Japsiscreamereiden katsominen puolityhjässä teatterisalissa on huomattavasti epäinhimillisempi kokemus kuin kaukosäädin kourassa kotisohvalla oman kullan kainalossa.

Takeshi Kitano: Takeshis' (Japani, 2005)

Ohjaajan erilaiset roolit ja sivupersoonat törmäilevät toisiinsa ja viittauksiin Kitanon aiempiin elokuviin. En tiedä saako tästä muut kuin Kitano-fanit kuinka paljoa irti.

Meike Mitsuro: The Glamorous Life Of Sachiko Hanai (Japani, 2003)

Pakko lainata leffan kuvausta: "Aivoihin osunut luoti muuttaa prostituoidun supernaiseksi pinku eiga -seksikomedian ja agenttiparodian ristisiitoksessa, jonka sivuroolissa seikkailee George Bushin kloonattu sormi." Paha tuohon on elokuvaa näkemättä mitään lisätä. R&Assa haluan nähdä Hyvien ja Kiinnostavien eli esteettisillä ja kerronnallisilla meriiteillään loistavien elokuvien lisäksi jotakin absurdia ja älytöntä. Kalkkuna kruunaa festariviikkojen kokemukseni.

---

Alexandr Sokurov: Sun (Venäjä, 2005)

Sunia ei löydy japanilaisten listalta, mutta se kertoo ehkä enemmän Japanista kuin sieltä R&A:n valikoidut elokuvat. Keisari Hirohiton vaiheita Japanin antautumisesta lähtien seuraava elokuva on Sokurovin diktaattori-trilogian päätöselokuva.

---

Lisäksi kannattaa vilkaista korealaisetkin filkat. Lempiohjaajiini kuuluva Kim-Ki Duk un pukannut maailmaan tänäkin vuonna tuoreen rainan (Hetki lyö) ja Chan-wook Parkin Sympathy for Lady Vengeance on mustsee-listalla Old Boyn jälkeen. The Host on ollut kotimaassaan hitti, mutta ehkä liian tehostetoimintaa mulle.