236720156_878bcf1798_m.jpgHesari kertoi viime viikolla, että maailman suurin teknologiapalkinto eli suomalainen Millennium-palkinto luovutettiin sinisen laservalon kehittäjälle Shuji Nakamuralle.

Palkintona proffa kuittasi miljoonan euron shekin ja tunnustuksen, josta ei ollut koskaan aiemmin kuullutkaan. Millenium-palkinnolla on haluttu kohottaa Suomen profiilia korkean teknologian kehtona. Nobelin imagosta kateelliset TEKESin ja Sitran pojat ovat kehittäneet oman palkintonsa, josta sana ei ole vielä kauas kiirinyt.

No, ainakin raha meni tällä kertaa hyvään tarkoitukseen suunnattuun tutkimukseen. Hesari kertoo palkinnon perusteluista:
Nakamura sai palkinnon työstään sinisen laservalon ja led-valon kehittämisessä. Näistä keksinnöistä on hyötyä monella elämänalueella: niillä voi muun muassa säästää energiaa, puhdistaa vettä ja tallentaa tietoa entistä tehokkaammin.

Patenttikiistan takia Nakamura on joutunut tappelemaan sinisen ledin kirnuaamista rahoista entisen työnantajansa kanssa. Palkintorahat tuntuvat ehkä oikeutetulta korvaukselta. Kalifornialaisessa yliopistossa työskentelevälle tutkijalle palkinnon myönsi itse tasavallan presidentti. Nakamura kävi nyt ensimmäisen kerran Suomessa.

Hauskanaa detaljina Nakamura kertoi Teemalla esitetyssä henkilökuvassa saavansa innoituksensa mangasankari Astroboylta.

Lisää aiheesta:

http://www.millenniumprize.fi/

http://en.wikipedia.org/wiki/Shuji_Nakamura