Mini Bento

Ostin muutaman perinteisiä japanilaisia ruokia esittelevään sarjaan kuuluvan Re-Ment -keräiltävän. Yksi niistä esitti kalaruokaa hienossa lakkamaalatussa bento-laatikossa. Pienen selvittelyn jälkeen osaan kertoa ruokalajista seuraavaa:

Ankeriasta on Japanissa syöty 1600-luvulta lähtien. Aiemmin harvinainen herkku ei nykyisin enää ole niin kallista etteikö siihen kuolevaisellakin olisi varaa kesäisin. Ravintoarvoiltaan ankerias on mainiota muonaa. Siitä saa proteiinia, kalsiumia sekä A ja E vitamiinia ja kansanuskomuksen mukaan myös kestävyyttä.

Yksi yleisimpiä ja suosituimpia ankeriasruokia on unagi no kaba-yaki eli glaseerattu ja grillattu ankerias. Kalasta poistetaan ensin selkäranka, jonka jälkeen se pannaan grillivartaaseen ja sivellään makealla, teriyakia muistuttavalla kastikkeella. Ilman kastiketta tarjottava grillattu ankerias on eri ruokalaji ja nimeltään shira-yaki.

Valmistusprosessissa on paikallisia eroja. Idässä ankerias höyrytetään grillaamisen jälkeen ja sitten grillataan vielä toistamiseen. Tästä seuraa, että Japanin itäosissa tarjottava unagi no kabayaki on pehmeämpää kuin länsiosissa.

Grillatessa avotulella ankeriaan rasvaa tippuu hiilille. Tästä syntyvää savustuksen hajua pidetään varsin herkullisena ja kutsuvana ravintolan ovesta ulos leijaillessaan. Ravintolaillallisten ja -lounaiden lisäksi nykyjapanilaiset ostavat grilliankeriaansa yleensä kaupasta ja mikrottavat sen kastikkeen kanssa kotona ennemminkin kuin valmistavat ruokalajin alusta asti itse. Unagi no kabayaki on pääruoka, joka tarjotaan useimmiten riisin päälle aseteltuna. Sivuruokana voidaan tarjota ankeriaanmaksasta valmistettu kirkas keitto kimo-sui.