238709612_d61370f0cd_m.jpg(Logokuvan tuoteselosteeseen eli symboliikan esittelyyn tästä klikkaamalla.)

Törmäsin toissapäivänä tupaten täydessä ratikassa puku päällä japania jutteleviin herrasmiehiin. Käytin tilaisuuden hyväkseni ja kysyin mitä kännykkäkorussani lukee. Syntyi lyhyt keskustelu (paljonko Rautatieasemalta Hakaniemeen matkalla ehtii puhua) ja Naralaisen kännykkätalismaanin omistamisen selitettyäni piirsin vihosta repimälleni paperille "Kamome Shokudoon" sijainnin. Arvasin oikein, mutta huomasin vasta miesten poistuttua ratikasta, että heillä oli rinnuksissa ASEM-nimilaput. En enää ehtinyt lukea titteleitä.

Helsingissä parhaillaan meneillään oleva ASEM on kaikkien aikojen suurin kansainvälinen konferenssi. EU:n ja Aasian maiden kokouksen on tosiaan tarkoitus olla epävirallisempi kuin huippukokousten, mutta kyse ei ole pelkästään selkääntaputtelusta.

Itä-Aasian poliittiset jännitteet näkyvät ASEM-vieraiden haastatteluista. Korealaiset ja kiinalaiset delegaatit puhuvat haastatteluissa diplomaattituubaa, mutta rivien välistä olisi luettavissa, että eidän mielestään Japanin pitäisi lopettaa hölinä Pohjois-Korean mahdollisten ydinasepesäkkeiden ennaltaehkäisevästä putsaamisesta. Pasifismiin miehityksensä jälkeen sitoutunut maa alkaa kuulostaa entisen miehittäjänsä retoriikkaa käyttävältä "War on Terroirism" -isottelijalta.

Juuri ennen ASEMia Suomessa vieraillut Koizumi syytteli naapurimaita nihkeydestä, mutta väistymässä oleva pääministeri ei ole ollut innokkaasti tapaamassa Etelä-Korean tai Kiinan edustajia viimeaikoina. naapurit ovat siirtyneet odottamaan Koizumin seuraajan valintaa.

Suomalaisittain yllättävästi se ei ollutkaan kerrankin Tuomioja, joka otti kansainvälisen omantunnon manttelin harteilleen. Pääministeri Vanhanen nosti kattia pöydälle ja otti esille monien Aasian maiden kipukohdan eli ihmisoikeudet. Kiinan ulkoministeri puolusti kuolemantuomiota todeten ettei niin isossa maassa muuten homma pysy hanskassa. Hesarista:

"Maatessani virka-asuntoni vuoteella kuulin bambun kahisevan ulkona. Se kuulosti aivan hädänalaisten voihkeelta."
    
KIINAN PÄÄMINISTERI WEN JIABAO SITEERASI HELSINGIN SANOMIEN HAASTATTELUSSA 1700-LUVULLA ELÄNYTTÄ RUNOILIJAA ZHENG BANQIAOTA.

Poliittisten teemojen ja kulttuurin lisäksi tai itseasiassa eniten ASEM pyörii taloudellisen yhteistyön ympärillä. Ritarihuoneella maiden vientityrkyt ovat esitelleet osaamistaan ja sanomattakin on selvää minkä maanosan tai maan kanssa eurooppalais-aasialainen yhteistyörintama pyrkii kisaamaan.

-

Eteläkorealaiset yritykset ovat toivotelleet maansa presidentin lämpimästi tervetulleeksi Suomeen kadunvarsimainoksilla ja Hesarista ostetulla mainostilalla. Mitä hitsiä? Ymmärrän, että bisneskulttuurissa on eroja, mutta eikö tervetulotoivotusten pitäisi tulla isäntien taholta?

-

Eilinen S M A S H  ASEM mielenosoitus alkoi rauhallisesti ja loppuikin suhteellisen hyvässä järjestyksessä, satahenkisen mellakkapoliisin saarrettua mielenosoittajat Kiasman aukiolle. Sen ihmeellisempää  väkivaltaa kuin ilkivaltaakaan ei poliisin tiedottajan mukaan havaittu. Poliisi puuttui tilanteeseen ilman kovin kummoisia perusteita, mutta käyttäytyi korrektisti mielenosoittajia kohtaan. Paikalla oli myös liuta uteliaista yleisöä.
http://asem.anarkismi.net/

-

Flickrissä ASEM-sanalla löytyy viimeisimmissä kuvissa tällä hetkellä sekaisian pääministerejä ja mielenosoittajia:

http://www.flickr.com/search/?q=asem&s=rec