123456002_f8d284fbff.jpgDisneyn elokuvissa on ollut havaittavissa animevaikutteita 90-luvun alkupuolelta lähtien. Ne huipentuvat Lilo & Stitchissä, jonka tekijät ovat laittaneet mukaan viittauksen Hayao Miyazakin tuotantoon elokuvassa vilahtavan Kiki's Coffee House -nimisen kahvilan muodossa. Stitchin sukulaisten eli muiden hullun professorin luomusten galleriaa selatessa animevaikutteet tulevat esiin silmiä, ruumiinosien suhteita ja kaartuvaa viivankäyttöä katsellessa.

Nykyisin Disney levittää Miyazakin Ghibli-studion elokuvia Buena Vista -tytäryhtiönsä kautta Aasian ulkopuolella. Olen silti pohtinut millaiselta kilpailutilanne animen kanssa näyttää länsimaisen animaatioelokuvan jättiläisen silmissä. Animen suosio ei ole ollut ainakaan laskemassa. Aikooko Disney suhtautua tilanteeseen rauhallisesti eli hamstrata hittianimejen levitysoikeuksia ja samalla puskea markkinoille omaa tuotantoaan, joka menestyy myös Japanissa?

Aiemmin ääni kellossa oli erilainen. Animefanien parissa on jupistu Disney ottaneen vähän enemmän kuin vain vaikutteita animesta myöntämättä asiaa. Vuonna 1994 valmistunut Leijonakuninkaan kiistettiin olevan mitään velkaa Osamu Tezukan  Jungle Taiteille (käännettynä Kimba The White Lion). Elokuvien juonissa ja jopa kohtausten kuvituksessa on enemmän yhteneväisyyksiä, että niitä uskoisi sattumaksi. Analyysiä näiden elokuvien yhtenevyyksistä löytyy osoitteesta http://www.kimbawlion.com/ .

Jari Lehtinen kirjoittaa Anime ja animaatio -esitelmänsä verkossa julkaistussa versiossa:

Jungle Taitein Neljän Pantterin tanssi (1965) rinnastuu ainakin minun mielessäni välittömästi Disneyn Dumboon ja sen vaaleanpunaisten elefanttien marssiin (1941). Tezuka arvosti suuresti Disneytä, ja tunsi perusteellisesti Disneyn animaatiotuotannon, myös Dumbon. Joten ympäri käydään, yhteen tullaan. Ympyrä on sulkeutunut.

Vielä erikoisempi tapaus on kolmen animaatioteoksen samankaltaisuudet. Kyseessä ovat (aikajärjestyksessä) Miyazakin Castle in the Sky, Nadia: The Secret of Blue Water ja Disneyn Atlantis. Kaikkien voidaan nähdä perustuvan Jules Vernen kirjaan Sukelluslaivalla Maapallon ympäri, mikä selittää osan, muttei kaikkia samankaltaisuuksia. Seuraavien linkkien pohjalta voi kukin vetää omat johtopäätöksensä:

http://www.oldcrows.net/Atlantis/

http://www.thesecretofbluewater.com/atlantis2-i.htm

Lisää tietoa Atlantiksesta löytyi enWikipediasta: Co-director Trousdale has admitted that the scene where the water recedes from the sunken city of Atlantis was inspired by a similar scene in the Miyazaki film Castle of Cagliostro.