boo
Originally uploaded by iéiéié.

Mondo-lehden verkkosivuilla ollut kulttuurimatkaajan opas onnistui piikittelemään matkaintoilulleni: http://www.mondo.fi/mondo_opas_kulttuurimatkalle.htm

Tällaista turistin elämä on on. Massat vaeltavat rannoille, museoihin ja pyhiin paikkoihin tallentamaan samoja kuvakulmia ja kohteita kuin tuhannet muutkin kävijät päivittäin. Heinäsirkkaparville rakennetaan kylpylät ja kansainvälisten ketjujen hotellit lähelle hienoimpia paikallisen kulttuurin ja luonnon tuottamia helmiä. Yksittäispakattujen lentokoneruokien ja hotellin shampoopullojen kuluttamisen luksusta himmentää pieni ajatus turismin aiheuttamista saasteista.

Vastakohta tälle olisi mennä omatoimisesti tutustumaan valtavirran ulkopuolelle jääviin paikkoihin. Moni statustietoinen reppumatkaaja puhuu mielummin travellereistä kuin turisteista viitatessaan itseensä. Turisteja olisi silloin valmiille ryhmämatkoille osallistuvat ja Teneriffalle menijät - Ne Muut siis.

Mutta kannattaako jokaisen lähteä etsimään uutta ja ihkaomaa koskematonta luontokappalettaan ja syöksyä juuri sisällissodasta toipuvan maan sademetsiin kokemaan suuria seikkailuja? Kyllä silläkin tavalla turismin synkät puolet tulevat esiin, kun trävellerit pääsevät valtaamaan uusia alueita turismille. Palvelut seuraavat länsimaisen rahan perässä.

Pirkule, minullekin piruillaan. Oma matkailutyylini muistuttaa sen verran Mondo-lehden verkkosivuilla piikiteltyä kulttuurimatkaajaa, että piikki puree: http://www.mondo.fi/mondo_opas_kulttuurimatkalle.htm

           43338493_0ee5353c79_m.jpg45038778_d6d60b1cd1_m.jpg

Miksi sitten ei kannata vain luovuttaa ja mennä takaisin pihakeinuun?
- Erilaisten ihmisten ymmärtämisen ja suvaitsevaisuuden lisääntymisen kannalta matkustelu on tehokkaampaa kuin telkkarin katsominen. Viikossa tai parissa ei opi tuntemaan kulttuurista kuin pinnan, mutta se on alku.
- Edelliseen liittyy myös kulttuurin ymmärtäminen sekä kielitaito, jota matkailla pääsee harjoittelemaan ja ylläpitämään.
- Matkaillessa kasvaa henkisesti. Yksin matkustaessa oppii itsenäisyyttä ja selviytymiskykyjä ja kimppamatkailussa oppii tärkeitä oppitunteja ryhmädynamiikasta ja yhteispelistä. Tulevan puolison tai kommuunijengin sopivuutta on hyvä testata viikon matkalla. Kummallakin tavalla reissatessa maailman näkee eri vinkkelistä.
- Matkailu rentouttaa ja piristää, lomamatkailu siis. Ainakin jos ei koita koko ajan ehtiä museoihin ja päntätä opaskirjoja. Välillä lomallakin joutuu luopumaan mukavuuksista, kun taas joskus pääsee kylpemään niissä.

Olen suunnitellut enemmän matkan alkuosaa dogon kanssa. Lopun ajattelin jättää vielä melko auki ja reissata yksin. Poiketa vastaantuleviin kiinnostaviin paikkoihin. Jutella paikallisille ja hostelleissa muille matkailijoille. Miestiskellä itsekseni puutarhassa tai juna-asemalla Japania, maailmaa tai itseäni, hoppuilematta koko ajan seuraavan museon sulkemisaikaa deadlinen pitäen.

En ole matkustanut aiemmin yksin. Uskon muuttuvani viikossa, hiukan. Monen tuttavan mielestä minun olisi jo aika oppia olemaan joskus nukkumatta hetki paikallaan ja hiljaa.

              133354311_dd9260294b_m.jpg116382716_328a40b00f_m.jpg