Wagashi?Hakaniemen halliin muuttanut Delideli oli unohtunut multa viime vuosina tyystiin. Kaisaniemen Kluuvi-keskuksessa muistan ostaneeni orvokkikarkkeja, mutta en muista silloin nähneeni japanilaistyylisiä sokerikarkkeja kovasti muistuttavia kukkia. En tiedä oliko tässä kyse wagashi-konvehdeista, mutta nättejä olkivat silti. Kauppias kertoi myyneensä niitä paljon pääsiäisen tienoilla pashankoristeiksi. Voisi koittaa noita seuraavan kerran kun pitää koristella synttärikermakakku.Verkkokaupassa maksavat 4,5e pussi.

En sillä kertaa ostanut pussia, en ennenkuin varastot on ensin käytetty. Olen pantannut Kiotosta ostamaani wagashi-laatikkoa kevään tuloon asti. Nyt voisi olla oikea aika järkätä hanami Roihuvuoren japanilaiseen puistoon, ottaa termariin vihreää teetä ja mukaan onigiri-palloja ja konvehdit.

Kuten kuvasta näkyy, onigiri on riisipallo tai -kolmio täytteellä. Helposti kuljetettavaan formaattiin pakattu riisi meinaa japanilaiselle loistavaa lounas- ja retkievästä. Kioskit ja automaatit sylkevät toki palluroita, mutta hienoimmat on äidin rakkaudella vääntämiä. Chanpon kertoo, että koululaisen lounasruokien valmistaminen on japanilaisen kotiäidin koetinkivi.

157658077_6362617574_t.jpgYhteen nigiriin menee noin kupillinen keitettyä riisiä. Riisin tulisi olla tarttuvaa, muttei muussautuvaa, eli samanlaista kuin sushiriisin. Käsin syötävästä pallosta voi ottaa kiinni norisuikaleen kohdalta. Just hungry listaa täytevaihtoehtoja perinteisen reseptin mukaan:
Some classic fillings are pickled plum (umeboshi), bonito flakes just moistened with soy sauce (okaka), bonito flakes mixed with pickled plum (umekaka), flaked cooked salted salmon (shake or shiozake), cooked salty cod roe (tarako), chopped up pickles (tsukemono), and tsukudani, various tidbits - bonito cubes, tiny clams, etc. - cooked and preserved in a strong soy-sugar-sauce.