Momiji with Aquaduct at Nanzen-ji by davidteter.

Vaahteranlehtien ihastelua kutsutaan nimellä Momiji-gari. Se on kuulunut japanilaisten lempihuveihin jo Heian-hovin aikoihin.

Kuukauden tai kahden päästä Kiyomizun temppelistä Kioton itärinteiltä on lähes kirjaimellisesti loistavat näkymät. Metsämaisema alla liekehtii punakeltaisena mattona. Sen kun voisi päästä näkemään.

Toinen maininnanarvoinen syyvierailukohde on Kyoto Gyoen eli keisarillinen palatsi, jossa neidonhiuspuut (ginkgo) vaihtavat turkoosiinvivahtavan vihreänsä kirkkaaseen keltaiseen. Myös Nanzenjin ja Ginkakujin lähellä riittää kauniita metsämaisemia. 66676117_4b4c68ba7f_m.jpg

Kiotossa muita kohteita syyslehtien loiston ihailuun on mm. Eikandon temppeli ja Hotsugawa-joen risteily. Näissä paikoissa en ole itse siis käynyt, mutta Japanin turistibyroo niitä kehuu esitteissään. Tokiossa syyspuolella oleilevien kannattaa tehdä vaahteranlehtien takia visiitti Nikkoon.

Syysmatkaa Kiotoon tai muualle Japaniin suunnittelevien kannattaa perehtyä JNTOn ruskasivustoon.

Syksy on hyvä aika patikointiretkille. Ilma on kesää viileämpi ja sadetta pitäisi tulla vähemmän niskaan. Kioton rinteiden lisäksi Biwa-järven alueella sekä Kioton pohjoispuolen pikkukylien alueella löytyy hyviä samoilureittejä, joiden karttoja saa JNTOn pisteistä suurimmilta rautatieasemilta.

ca20051023gm.jpg