Bonsaioksan maalannut tuttavani Juha mailasi ja kertoi ottaneensa osaa Tammen HOKUTO-kisaan. Viimeinen sivu kilpailutyöstä on nähtävillä täällä. Jos tällä ei muka pärjää niin taso on järkyttävän kova! Toivotaan miehelle onnea. Hypetän kyllä, jos tarina päätyy printtiin asti.

Päivän Hesarissa oli talouden puolella artikkeli mangan maailmanvalloituksesta. Se ei ollut harkittu peliveto vaan kustantamot huomasivat kysynnän törmätessään ulkomailla leviäviin piraattikopioihin. Euroopassa mangan myynti on kahdeksassa vuodessa kaksinkertaistunut. Frankfurtin kirjamessujen vuoden 2000 esittelyn jälkeen Egmont innostui suomentamaan suosituimpia sarjakuvia ja suosi räjähti käsiin.

Taustajuttu kertoi, että Japani käyttää Yhdysvaltain jälkeen toiseksi eniten paperia maailmassa. Tämä selittää miksi aihetta käsiteltiin talouden eikä kulttuurin puolella. Vuodessa kuluvasta 30 miljoonasta tonnista aimo annos menee maassa ilmestyvien noin viidensadan sarjakuvan pahnoiksi. Suosituin lehti on Weekly Jump yli neljännesmiljoonan painoksellaan. Muun muassa suomeksikin ilmestyvä Dragon Ball on tästä paksusta pumaskasta itsenäistynyt sarja.

Usein kuulee hauskana knoppitietona, että Japanissa kulutetaan enemmän mangapaperia kuin vessapaperia. Ei kannata järkyttyä - ilmiön selittää paitsi sarjakuvien suosio niin myös vesisuihkupuhdistuksen tarjoavat pytyt. 

Olen itse aina yhdistänyt paperin ja Japanin jollakin tasolla päässäni. Iinnostukseni maan kulttuuriin lähti liikkeelle lapsena, kun sain koristeellisen konvehtirasian sen tyhjennyttyä säilytettäväksi aarteekseni ja näin isän työkaverin tyttäret kimonoissa vääntämässä makeja. Isä oli töissä Valmetilla eli nykyisellä Metsolla. UPM on myös mukana tässä kuviossa, tuomalla suomalaista ja kiinalaista paperia painokoneiden ruuaksi. Puu on Suomelle vielä tärkeämpi vientiartikkeli Japaniin päin, mutta paperi tulee heti kakkosena.

Paperin hyödyntämisellä on Japanissa pitkät perinteet. Kuka ei olisi kuullut origameista ja paperisista liukuovista? Muistan Aku Ankasta tarinan, jossa täytettiin ristikoita seinien papereihin ja terävä kynä meni välillä seinästä läpi. Tällä sivulla on lista perinteisen japanilaishuoneen elementeistä, joista tatami on tutumpi kuin ranma eli puuleikkaukset. Futonin suosio länsimaissa olisi myös kiinnostavan lehtiartikkelin väärti.

Washi eli japanilainen paksu paperi, jota käytetään ovien ja seinien lisäksi moneen muuhunkin, tai setti kuvioituja origamipapereita on hyvä tuliainen taiteellisemmalle tuttavalle. Tai miksei samantien mustekivi ja sivellinkin?