banzai!
Ostin hetken mielijohteesta kasveista tykkäävälle poikaystävälle nätin kukkivan bonsain. Puussa oli paljon pieniä nuppuja, kun toin sen kotiin. Muutaman päivän päästä aukesivat ensimmäiset valkoiset tähtikukat. En silloin heti älynnyt ottaa kuvaa. Muutamaa päivää myöhemmin kukat kuihtuivat ja puu alkoi varistella nuppujaan.

Selvitimme mikä kasvi on kyseessä ja kuinka Serissa foetidaa tulisi hoitaa. Löysin hyvän ohjesivun, jossa Serissan mentaliteetista kerrotaan seuraavaa:

The plant will generally drop its flowers within a day or two. Then the plant will drop its leaves. If the grower doesn't panic (and many Serissas are inadvertantly killed by panicing beginners who respond by drastically over/underwatering the plant) the plant will soon regrow its leaves.

A power struggle then ensues. The grower soon discovers that the Serissa drops its leaves if it has too much water. Too little water. If it's too hot or too cold. If it's moved, or there is a shift in lighting or temperature. If you cough near it or use a vulgarity in its presence. If it doesn't like your looks.

Vielä se ei ole lehtiä meidän hoidossa pudotellut, mutta kukkimisen se näköjään aikoo jättää kesken. Sen verran taisi ottaa nokkiinsa matkasta uuteen kotiin. Nurron Jaakko kommentoi, että "tosta sais varmaan jonkun kauhuelokuvan "The Bonsai". Se alkaa kyllä kuulostaa joltain Gremlinsin ja Little Shop of Horrorsin yhdistelmältä." Kauhugalleriaa meidän kämpässä edustaa jo käppyräinen ja taittunut palmu, joka on alkanut versoa uudestaan varresta.

Hyviä uutisiakin löytyi: tuhannen tähden puuksi kutsuttu kasvi voi kukkia useita kertoja vuodessa oikealla hoidolla. Katsotaan, josko se alkaisi viihtyä ja tykkäisikö se kesällä olla parvekkeella. Leikkaamisen ja trimmailun, juurien nyppimisen ja rautalangalla kiduuttamisen kanssa tarvitaan lisäohjeita. Hyvä syy raahata kotiin kirjastoista kirjoja, joissa on nättejä kuvia.