itamae
Originally uploaded by mu_0623.

Tämä etiketti on suurimmaksi osaksi käännös useiden oppaiden vinkeistä. Näin tiukkapipoista meininki ei Suomessa koskaan ole. Jos haluat yrittää välttää noloja tilanteita Japanissa, ohjeista voi olla iloa - mikään niissä ei ole täysin intuition vastaista tai muuten mahdotonta noudattaa.

Tarjoiluhenkilökuntaa on kohteliasta tervehtiä saapuessasi.

Jos haluat jutustella itamaen eli kokin kanssa, istu tiskille. Jos haluat ennemmin jutella oman seurueesi kanssa, kannataa mennä pöytään.

Tiskillä istuessa voit tilata kokilta ja kysyä mitä hän suosittelee, mutta ÄLÄ kysy ?onks toi tuoretta?? ellet halua vaikuttaa epäkohteliaalle tai mäntille.

Kokilta tilataan siis sushi tai sashimi, mutta tarjoilijat hoitavat keiton ja teen jne. (Ichibanissa esim. näin, mutta Gyosaissa on yleensä vain yksi henkilö kerrallaan töissä ja kokki tuo teenkin.)

Sushin kanssa juomiksi kelpaavat olut, vihreä tee ja vesi ? ei sake, koska se valmistetaan riisistä. Tårtta på tårtta.

Kuulemma itamaelle saa tarjota Japanissa oluen, jos läppä luistaa. Kiireiselle kokille ei kannata alkaa tyrkyttää, mut kuulostaa hauskan rennolle meiningille.

Oshiboriin eli siihen kuumaan ja kosteaan pyyhkeeseen hangataan käsiä. Ei naamaa. Topi kertoi Japanin reissun jälkeen, kun kyselin kulttuurishokkikokemuksista, että ?no se oli aika jännä, se kun sai kuuman pyyhkeen naamalle?.

Puikot lepäävät syöjän ja lautasen välissä, suuhun menevä pää pienen tuen päällä, silloin kun et ole ottamassa jotakin tai kun olet lopettanut. Älä hankaa puikkoja toisiinsa, keihästä niillä makipaloja tai muutenkaan pelleile ?hassuilla syömävälineillä?. Niillä ei osoitella paloja, kavereita tai tökitä mitään. Eikä kaverin lautaselta varasteta paloja tuosta vaan ? puikot käännetään toisin päin kun ruokia liikutellaan lautaselta toiselle

Wasabia kuuluisi sotkea soijaan vain sashimia syödessä. Nigirissä wasabit on jo kalan alla valmiiksi. Näin siis periaatteessa. Länsimaissa kaikki sekoittavat aina wasabin soijaan. (Akseli tai Yoe voisi tiedustella tutuilta japanilaisilta kuinka suuri moka heistä wasabin läträäminen soijaan on?)

Nigiripaloja saa syödä käsin. Siis, varsinkin miehet ja varsinkin kotona. Naisten odotetaan syövän puikoilla. Sashimia ja makeja kaikki pupeltavat puikoilla.

Sushipalat pitäisi saada kerralla suuhun. Aina se ei onnistu, mutta näin siis etiketin mukaan.

Nigiristä pitäisi soijassa uittaa kalapuolta, ei riisipalloa. Tätä etikettivirhettä toistan iloisesti tahallani Suomessa.

Gari eli pikkelöity inkiväärisiivu nautitaan ikään kuin kulinaarisena Savett-pyyhkeenä palojen välissä ennen seuraavaan makuun siirtymistä. Garia ei dipata soijaan eikä syödä palojen päälle aseteltuna.

Jos tilaat miso-keiton ja et saa lusikkaa, älä pyydä sellaista. Juo keitto kupin reunalta ja avita tofu-, levä- tai muut kiinteät palat suuhusi syömäpuikoilla. Miso ei ole alkukeitto vaan sitä lipitetään läpi aterian.

Sushibaareissa ei yleensä ole jälkkärilistaa. Ylipäätään asiakkaiden olisi lounasaikaan Japanissa suotavaa hilata luunsa alta pois, kun ovat saaneet ruokansa kunnialla alas. Illallispaikoissa ei sitten taas olekaan minkään valtakunnan kiirettä.