Japanese Fashion --- Originally uploaded by timtak.

Tämän kuvan tavaratalossa napannut timtak pitää Flickrissä Japanology-ryhmää. Ideana on, että kuviin liitetään kuvateksti, joka kertoo jostakin japanilaisille tavallisesta ilmiöstä ulkkareille ymmärrettävällä tavalla. Eygmä on kaksikielinen. Jos joku haluaa käyttää vain japania tai ei osaa englantia, muut auttavat kääntämään tekstin.

Timtak opettaa englantia ja psykologiaa Japanissa. Jälkimmäinen ammatti heijastuu myös hänen kuviinsa japanilaisen psyykeen ja kulttuurisen sielunmaiseman tutkailuna. Hän pohtii kerrospukeutumismuotia, jossa nuoret naiset yhdistävät pitsin kulutettuihin farkkuihin - tasapainoilua superfeminiinin ja poikamaisen lookin välillä. Lyhythiuksista ja kapealantioista japanilaistyttöä saattaisi farkuissa ja löysässä paidassa luulla pojaksi, joten ehkä selvän sukupuolittuneella muodilla on väärinkäsityksiä ehkäisevä funktio?

Japanilainen muoti naisellistuu timtakin mielestä siinä missä Länsimainen muuttuu maskuliinisemmaksi. Muillekin miehille kuin goottiglamrokkareille on Tokion kaupoissa tarjolla meikkejä ja pastellivärejä vaatteisiin, mutta samalla naisten muoti muuttuu vieläkin romanttisemmaksi.

En olisi tuosta havainnosta ihan varma. Tällä hetkellä retroromanttinen muotiaalto pyyhkii Eurooppaakin. Espanjalaistyyliset rimssuhelmat, pitsimäiset ohuet neuleet ja saappaat löytyvät täälläkin valikoimista. Myös pukukorut ja muut asusteet tekivät pari vuotta sitten maihinnousun Suomen vaatekauppoihin. Jos jotakin täällä ei niin paljon näy kuin Tokiossa niin eräänlaista roikkuvaa pitkää naisten paitaa, joka menee vähän minimekostakin samalla. Jos löydän kuvan siitä mitä yritän tarkoittaa, lisään sen tähän merkintään.

Metroseksuaaleille nuorille miehille ei kosmetiikka ja pinkit kauluspaidat ole vieraita Suomessakaan. Ehkä timtak on ollut Japanissa liian kauan eikä enää havainnoin muutosta Lännessä?