Sumo 2
Originally uploaded by princess_of_llyr.

Hesarin matkailusivuilta löytyi sumoa esittelevä juttu. En ole varsinaisesti penkkiurheilun suuri ystävä, joten en tarttunut Japanissa tilaisuuteen, kun Nagoyassa oli kaksiviikkoinen turnaus alkamassa. Niitä järjestetään kuudesti vuodessa maan suurimmissa kaupungeissa: Tokiossa (tammi-, touko- ja syyskuussa), Osakassa (maaliskuussa), Nagoyassa (heinäkuussa) ja Fukuokassa (marraskuussa).

Sen verran olen lajia joskus EuroSportilta pälyillyt, että tiedän mille se kutakuinkin näyttää. Enemmän minua kiinnostavat lajin historia ja yhteydet shintolaisuuteen.

Laji oli olemassa jo 200 vuotta ajanlaskumme alun jälkeen, mutta sen ritualistinen puoli kodifioitui vasta Edo-kaudella 1700-luvulla. Jumalia huvitetaan symbolisen puhtaalla hiekkaareenalla, jonka päällä roikkuva katos muistuttaa pyhäkköjen vastaavia. Tuomarin kasukka muistuttaa shintopapiston rituaaliasua ja turnauksen päivittäisissä alkuseremonioissa toimitetaankin uskonnollisia puhdistautumisriittejä.  

Ulkomaalaiset voivat testata polttareissa sumopukua, mutta Japanissa kilpailee useampikin ei-niin-natiivinoloinen sumoka. Aiemmin Hawajilta tuli mestaritason ottelijoita, mutta nykyisin olen huomannut venäläisten olevan vahvasti edustettuna. Suomalaisesta otteliasta en ole kuullut, mutta Japanin Sumoliiton sivuilta löytyi Onoe-talliin kuuluvan virolaisen Baruton profiili

Samoilta sivuilta löytyi myös Beginner's Guide to Sumo.