IMG_1214
Originally uploaded by mu_0623.

Akselin blogin kommenteissa käytiin taannoin seuraava keskustelu:

Suviko - 03.10.2006 - 01:01
Haluutko leikkii salapoliisia? Mitä syötävää juttua valmistetaan tollai bambun varren sisällä?
http://flickr.com/photos/mu_0623/232766026/


Akseli Teokyoesta - 03.10.2006 - 04:14
Laamalle mersi!
Anulle tsemppi!
Suvikolle explanation: Kuvan ruoka on nimeltään Mizu-Youkan. Se on makea jälkiruoka, jota nautitaan yleensä kesäisin, koska se on "refreshing". Mizu-Youkan valmistetaan Adzuki-pavuista. Adzuki-pavuista valmistetaan myös Anko -nimistä papuhilloa. Kyseinen papuhillo ei japanilaisen sihteerini mukaan maistu suomalaisille.


Ehtikö joku uskoa, että minulla olisi muka sihteeri..?

Akseli jälleen - 03.10.2006 - 04:25
Lisäys vielä Mizu-Youkaniin: Eli valmistukseen käytetään punapapuja (adzuki), vettä, sokeria ja agaagaa (merilevä). Tarjoillaan kylmänä. Eräs japanilainen kollegani sanoi myös, että "just looking at it also has an effect to cool down?! Suzuyaka"

Vuosia olen ihmetellyt mistä tuossa ruuassa on kyse. Arvelin, että se saattaisi olla makeaa, mutta arvelin, että se tehdään jollakin tavalla bambua muotin lisäksi ainesosana käyttäen. Nytpä tuli selvitettyä sekin. Kiitos, Akseli.

Asiaa piti tutkia lisää. 1600-luvulla keksityn viilentävän kesäherkun kanssa tarjottiin kuulemma sinappia? Sivuilla kerrottiin myös agaragarilla hyydytetyn jälkiruoan syntyyn liittyyvä tarina:

Like many of the best discoveries, it was accidental. In 1652, while traveling to his feudal fief in Kyushu, the daimyo of Satsuma made an overnight stop at an inn in Fushimi village, near Kyoto. The landlord, a certain Minoya Toraemon, served him tokoroten even though the weather was unseasonably cold. As was customary, all leftovers were thrown out into the snowy night. A few days later, Toraemon came across the daimyo?s jelly?but it had been transformed by the process of repeated freezing and thawing into a white, spongelike substance.

The curious publican tried an experiment. He found that when this naturally freeze-dried tokoroten was cooked down and allowed to gel again, it not only looked more refined than the original dish, it also tasted better.


Loppu on historiaa. Sana alkoi levitä Toraemonin majatalon herkusta ja yhdeksän vuotta myöhemmin zenmunkki Ingen tuli kokeilemaan uutuusherkkua. Hän antoi ruualle runollisen nimen Kan-Ten eli kylmä taivaallisuus.


Kuva: Anmitsu // Originally uploaded by awaki.

Itse agaragariakin nimitetään joskus nimellä kanten. Hyytelöt ovat olleet historiallisesti Japanissa suosittuja jälkiruokia ja ovat edelleenkin. Leipomukset tulivat Japaniin vehnäjauhon myötä vasta portugalilaisten saapuessa. Muun muassa anmitsu on hedelmiä ja kuutioitua hyytelöä sisältävä tyypillinen jälkiruoka.

Kanten-dietistä on tullut Aasiassa jonkinlainen muoti-ilmiö. Ruokavaliota koskevat tutkimukset ovat osoittaneet lupaavia tuloksia painonhallinnassa. Metropoliksen hyytelö-artikkelissa kerrotaan paitsi muoti-ilmiöstä niin annetaan myös resepti.