127457010_816717b6ee_m.jpg146955446_e285ce97b1_m.jpg

Reissussa tuli usein verrattua Tokiota kokemuksena toiseen käsittämättömän isoon ja ihmisiä kuhisevaan pääkaupunkiin. Meksikossa pidin Oaxacasta ja Meridasta, mutta en varsinaisesti lämmennyt Mexico Citylle kuin ajoittain. Analysoituani eroja päädyin tällaisiin eroihin ja yhtäläisyyksiin suurkaupunkien välillä:

Ilmasto:
MEX - Tammikuussa jalat jäätyi lattiaan kiinni, jos yöllä nouset vuoteesta. Päivällä kärähtää otsa heti kättelyssä.
TKY - Viisi minuuttia kasvihuonemaista ilmastoa ja haluat jo juosta takaisin sisälle ja suihkuun. Onneksi juuri alkaa sataa.

Raha:
MEX - Hintalappujen luvut tuntuvat suurilta. Electron kelpaa useissa paikoissa ja automaatista saa lisää kahisevaa. Sitä kannattaa pitää pieni määrä lompakossa. Varsinainen omaisuus säilytetään piilopusseissa vaatteiden alla.
TKY - Varkaita ei tarvitse pelatä hysteerisesti, mutta automaattia on hankala löytää. Bonuskenttänä kaikki rahaseinät eivät halua leikkiä kansainvälisten luottokorttien kanssa tai ovat auki vain virka-aikaan. Hintalappujen luvut tuntuvat naurettavan suurilta. Yhden ja viiden jenin kolikot kelpaavat vain temppeleiden keräyslippaisiin.

Saasteet:
MEX - Ensimmäisenä päivänä päätä alkaa särkeä. Toisena päivänä niistät mustaa räkää.
TKY - Ilma on helposti hengitettävää. Kaduilla ja asemilla on ällistyttävän siistiä, kun ottaa huomioon, että terroristihysterian jälkimainingeissa julkisilta paikoilta kiikutettiin lähes kaikki roskakorit pois! Ulkonakin kannattaa katsoa missä tupakoi ja mennä pleksikopperoon savuille.


Liikenne:
MEX - Metron systeemi on selkeä, mutta kanssamatkustajien katseet aiheuttavat lievää ahdistuneisuutta. Joka toisella matkalla vaunuun tulee katusoittaja tai kovaan ääneen jotakin myyvä henkilö kirkumaan korvan juureen.
TKY - Selkeä systeemi ja englanninkieliset ohjeet takaavat helpon matkustamisen junalla, bussilla tai metrolla. Maassa maan tavalla eli kännykät äänettömälle, kiitos.

Hostellit:
MEX - Todella hyvä hinta-laatu -suhde, mutta muutama epäilyttävämpikin mesta mahtui mukaan. Matkailijoilta odotetaan löytyvän makuupussi. Ei juurikaan paikallisväriä sisutuksessa.
TKY - (Hoastellivertailu kirjoitettu Kioton perusteella.) Hiukan enemmän paikallisväriä ja hintaa. Lakanat kuuluu settiin eli makuupussia ei tarvitse raahata matkassa. Todella siistejä ja hiljaisia hostelleja, joissa ei vietetä hyttibilemeiningillä öitä.

Suihkut:
MEX - Surkea noro kylmää vettä. Lämmintä, jos jaksat odotella vartin.
TKY - Aah! Hyvä vedenpaine ja ilmaista shampoota.

Vessat:
MEX - Tyypillinen kyltti vessassa: Please don't put the paper into the toilet. Put it into the waste basket. We have "problems". Sel-vä.
TKY - Tavallisesti lämmitetyllä renkaalla istuen voi valita länsimaisen paperikäsittelyn sijaan peräpäätäsi hellivän vesisuihkun ja ilmakuivauksen. Lisäksi löytyy muitakin vessatyyppejä. Julkisissa paikoissa löytyy jänniä kourutyyppisiä vessoja, joita kannattaa ihan vain karun eksotiikan takia kokeilla. Vessavalikoiman luksuspäässä taas Isetanin tavaratalon vessassa soi vesiputoussolina sen aikaa kun istut pytyllä ja noustessasi vessa vetää itsensä ja avaa hanan. Oli melkoinen yllätys.

Leipomotuotteet:
MEX - Alkuun oli hauskaa ostaa mukaan halpoja, mutta suhteellisen mauttomia leipomuksia evääksi ja testattavaksi. Pääasiassa ne olivat todella kuivia.
TKY - Aamupalacroissantit ovat halpoja ja perushyviä. Pitsaa ei kannata testata, mutta purilaiset oli pieniä ja meheviä. Suomalaistyyliset korvapuustit on suosiossa Kamome Shokudoon jälkeen.

Hedelmät:
MEX - Halpoja ja maistuivat taivaallisille. Varsinkin ananasta, banaania ja avokaadoja olen monasti ikävöinyt.
TKY - Kalliita, mutta näyttävät hyville.

Rihkamanmyyjät turistikohteissa:
MEX - Tunkevat päälle kuin veroviranomainen ja puhuvat ihan pehmeitä. Juokseminen ei auta.
TKY - Odottavat rauhassa omissa kojuissaan.

Tavallisten ihmisten suhtautuminen turisteihin:
MEX - Utelias ja avoin töllistely tai osoittelu. Baarissa eritasoisia lähestymisyrityksiä kohteliaasta ja herrasmiemäisestä sikaniskamachoon.
TKY - Ujo uteliaisuus, pääasiassa yrittämättä kontaktia. Jokunen spontaani juttelutuokio ja avuntarjous.

Paikallinen kieli:
MEX - Fraasit tarttuvat melko helposti.
TKY - Lukusanat ja muutaman fraasin oppii, mutta muuten kielitaidon kasvattaminen matkaillessa vaatii tietoista opettelua. Aivot meinaavat ylikuumentua kaikkea ympärillä näkyvää tavatessa, kun osaa katakanat ja hiraganat, mutta vain muutaman kanjin.

Yöllä liikkuminen:
MEX - Ei suositella kymmenen jälkeen hostellista poistumista, ainakaan tyttöporukalla ilman natiivia.
TKY - Puiston kulmalla oli söpöjä lepakoita lentelemässä. Viileämpää ja rauhallisempaa kuin päivällä.