Linkkipoimintoja:

CNN: MySpace julkaistaan Japanissa yhteistyössä SoftBankin kanssa, mobiiliblogit kehitteillä

What Japan Thinks: Japanilaisten suosikkikännykät ovat Sharpin tai Kyoceran uusia malleja.

Boing Boing: Japanissa näpistelijöitä saa heitellä värjäävillä punaisilla palloilla.

Shiny Shiny: japanilaisin kristallein koristettu USB-tikku, kimonokankainen iPod-suojus, Hello Kitty Skype-kuulokkeet. Hello Kittyä löytyy myös mp3-soittimena ja suunraikkausmittarina (anteeksi mikä?!).

Sikäli jännä tuo viimeisin kitty-gadget, että suuhygienia ei ole muuten siisteille ja terveysintoisille japanilaisille yhtä olennaista kuin eurooppalaisille tai pohjois-amerikkalaisille. Stereotypian mukaan japanilaiset eivät juuri puhu tai pussaa, senkään vertaa kuin suomalaiset.

Japan Today kertoi Sandra Bullockin olleen The Lake Housen promokiertueella ja lausuneen toimittajille seuraavaa: "Kissing should become as much a part of Japanese culture as bowing. Everyone go out today and kiss someone." Minua ärsytti tuossa lähinnä se, että näyttelijätär haluaa nähdä kulttuurin erilaisuuden muutosta kaipaavana puutteena ja sosiaalisena alikehittyneisyytenä. Vilkaisin lukijakommentit, joissa joku kauhistelee edesvastuutonta pussailuun kannustamista sillä perusteella, että virukset leviäisivät villisti. Mutta Sandran ideaa ei lytätty kaikissa kommenteissa yksimielisesti. Joku toinen, Euroopassa asunut japanilainen,  ihmettelee kourisivatko japanilaismiehet naisia metroissa vähemmän, jos julkinen pussailu ei nolottaisi ihmisiä niin paljon.  

Bullockin kommentti kontekstissaan löytyy Metropoliksen jutusta. Samalla sivulla on ensimmäisenä tosin kiinnostavampi artikkeli Kahori Ochista, kimonokaupan perijättärestä, jolla on myös blogi.

 

What Japan Thinks kertoo kyselyn tuloksia, jolla selvitettiin japanilaisten suhdetta perinteiseen asuun eli kimonoon. 7607 vastaajaa kertoi muun muassa montako kimonoa heillä on, mistä he ovat ne ostaneet tai saaneet, osaavatko he pukea kimonon itse päälleen ja missä tilanteessa he viimeksi käyttivät kimonoa.

Tulokset eivät näytä kovin kannustavilta - 30% vastaajista ei ollut koskaan käyttänyt kimonoa. Nuoremmista kimonoa oli pitänyt harvempi kuin vanhemmista ja etenkin miehistä harvempi kuin naisista: 10-19 vuotiaista pojista 10% oli käyttänyt kimonoa ja samanikäisistä tytöistä 67%.

60% vastasi ostaneensa kimonon viimeksi yli neljä vuotta sitten. 78% piti kimonoa hyvin japanilaisena, mutta 48% koki ettei heillä ollut tilaisuuksia käyttää kimonoa. Vaikeaa pukeutumista valitti 45% ja melko todennäköisesti samat ihmiset pitivät kimonossa liikkumista hankalana (47%).

Kummatkin sukupuolet käyttivät eniten kimonoa häissä. Tytöillä on tapana pukeutua kimonoon täysi-ikäistymisen kunniaksi Seijin no hi päivän juhlaan, jota vietetään tammikuun toisena maanantaina. Kansallisena vapaapäivänä neidot tälläävät ja lähtevät furisodet päällä käymään pyhäkössä ja kiertelemään kaveriporukalla kaupungilla. Tottumattomuus asuun näkyy viimeistään baarikierroksen jälkeen, kun zori-sandaaleilla toikkaroidaan pienessä sievässä. Nuoret miehet pukeutuvat siisteihin vaatteisiin, mutta harvemmat kimonoon - verkossa huhutaan yleisen kimonoita kohtaan tunnetun kiinnostuksen elpymisen saaneen liikkeelle muutamia nuoria herrasmiehiä hakama päällä.

Minulle ei ole vielä avautunut miksi furisoden kanssa käytetään noita karvakauluksia. Pitäisi mennä kysymään Quirky Japan Pages:in Seldom Asked Question -osiossa asiaa.

Juhla korostaa nuoren itsenäistymista ja ikää, jolloin kuuluu ottaa vastuu omasta elämästä. Äänestysikä ja samalla tupakan ja alkoholinoston ikäraja on ollut 20 vuodesta 1876 lähtien. Kaikki kuluvan eli helmikuussa vaihtuvan kouluvuoden aikana 20 täyttäneet ja muutamat vielä täyttävät voivat ottaa osaa juhlaan.

Virallinen täysi-ikäisyys alkoi samuraisukujen vesoille  Edo-kaudella poikien kohdalla noin 15-vuotiaana ja tyttöjen kohdalla suunnilleen 13-vuotiaana.

 

Kuvat:
shameless by shoe.gazer. // She calls *that* a kimono? by jfchenier. // Coming of age in Japan by karman4.

Grace by thebusby. // Checking out the wooden prayer flags by delviking. // Pretty Japanese Girl  by princess_of_llyr