???????? Originally uploaded by anzyAprico.

Hesari kertoo tänään kulttuuriosastolla kiinnostavasta näytelmästä. Melkein niin kiinnostavasta, että tekisi mieli lähteä Turkuun sitä katsomaan, paitsi että se meni jo. Hitto.

Henrik Ibsenin kuoleman satavuotisjuhlan kunniaksi japanilainen teatteriseurua esittää Turussa klassikon pohjalta modernisoidun näytelmän Double Nora. Kokeellisessa näytelmässä perheensisäiset kohtaukset esitetään nõ-tyyliin ja kodin ulkopuolella tapahtumat länsimaisen teatteriperinteen mukaan.

Turun kaupunginteatterin eli isäntäpaikan tiedotteesta:
"Japanilainen Nõ-teatteri (äännetään noo) on maailman vanhin yhä käytössä oleva teatterimuoto. Sana Nõ tarkoittaa valmiutta, taitoa tai kykyä. 1300-luvulla syntynyt nõ on tiukasti muotoon sidottu taiteenmuoto, jokaisella eleellä ja ilmeellä on merkityksensä.

Lavastus ja rekvisiitta ovat viitteellisiä, rooliasuina käytetään kimonoita. Kaikki esiintyjät ovat miehiä ja he käyttävät naamioita. Näyttelijöitä on neljää tyyppiä ja roolihahmoja kahdeksan. Näyttelijät aloittavat kouluttautumisen jo lapsina ja esittävät samaa roolia koko ikänsä.

Nõ-teatterissa musiikki on keskeisessä osassa, vaikka kyse ei ole varsinaisesta oopperasta. Tunnusomaista on yhtäaikaa hidas liike ja valtava sisäinen energia, jota ei päästetä ryöppyämään ulos."