147865.jpg

Hauska tilanne, että Tokiossa avataan suomalaisia ruokapaikkoja ja Helsingissä japanilaisia. Hesarin NYT-liitteessä tänään (11.8.) on juttu uusimmasta japanilaisravintolastamme ja kas, siellä mainitaan se kirja, jota taannoin koitin metsästää tuliaisista kirjoittaessani.

Ravintola Yume (Kluuvikatu 2) on samojen ihmisten luomus kuin kaksikielinen kirja Makuja suomeksi ja japaniksi / Finnish-Japanese Kitchenary. Kirjalla on hintaa 38 euroa.

Yumen listalta löytyy perusvalikoima sushia ja uusia innovaatioita eli modernia japanilaista ruokaa, jota ei täällä Euroopan peränurkassa juuri ole aiemmin näkynyt. Sisustus vaikuttaa kuvien perusteella melko skandinaaville, mutta ei anneta sen hämätä. Juomapuolella ravintola pääsee kehuskelemaan kolmellatoista sakemerkillään.

Tyyli maksaa: Yume on kirkkaasti Helsingin kallein japanilainen. Perinteisempiä japanilaismakuja klassisessa miljöössä löytyy Kotosta ja  julkkisten suosimasta kotoisasta Kabukista Kampista. Kotiruokamaisempaa ja rennompaa settiä saa Punavuoressa sijaitsevasta Len's Keishokusta. Etelärannan Raku Ya on minulta jäänyt vielä testaamatta.

Riisipallerohinkuun suosittelen sushipaikoista Aikatalon Ichibania, jossa hinta-laatu -suhde on kohdallaan, tai Töölön Gyosai Sushia. (Huom! Kampin Ichibanissa tulee paha mieli, elkää menkö sinne. Kala ei näytä ihan freesiltä ja nigiriin on riisipallot sutaistu vissiin muotilla tai muuten vain eivät ole pysyneet kasassa.)