Buddha at Nara, Japan                                Whale restaurant
Originally uploaded by stuartmoulder.           Originally uploaded by chowitt.

Nykyjapanilaiselle länsimainen vegeily kuulostaa kummalta hippeilyltä. Yoe kirjoitti taannoin blogissaan keskustelustaan työkaverinsa kanssa, joka oli jo jonkin aikaa halunnut kysyä mitä kasvissyönti käytännössä meinaa.

Buddhalaisuuden omaksuminen muutti Japania monella tavalla, mutta yksi suurimmista ja arkipäiväisimmistä muutoksista koski ruokavaliota. Uskonnollisista syistä Nara-kaudella lihan syntisyys vahvistettiin lailla ja teoriassa koko kansa oli kasvissyöjiä. Käytännön sovelluspuolella asiat eivät olleet ihan niin selkeitä:

"In 676 AD, the then Japanese emperor Tenmu proclaimed an ordinance prohibiting the eating of fish and shellfish as well as animal flesh and fowl. Subsequently, in the year 737 of the Nara period, the emperor Seimu approved the eating of fish and shellfish."

Kala ja äyriäiset eivät siis olleet lihaa, koska ne eivät olleet eläimiä. Niillähän ei ole jalkoja. Täysin loogista. Ja linnuilla on siivet eli nekään ei teknisesti ole ihan kunnollisia elukoita. Ja peurat ovat itseasiassa maalla eläviä valaita ja valaat ovat kaloja, tietenkin. Hurskaat buddhalaiset munkit olivat ihan varsinaisia kasvissyöjiä eivätkä myöskään syöneet tiettyjä voimakkaita mausteita, kuten valkosipulia, jotka olisivat saattaneet keikuttaa mielenrauhaa.

Eläimiin liittyvä kansanperinne on täynnä hauskoja yllätyksiä. Jäniksiä lasketaan japaniksi samoilla lukupäätteillä kuin lintuja. Pitkät korvat muistuttavat siipiä, joten rusakoiden ajateltiin liihottelevan ilmaan, kun ihmiset eivät ole lähettyvillä. Japanilaiset näkevätkin kuussa ukon sijaan pupun.

 
moon-rabbit                                           Sukiyaki set-up
Originally uploaded by ax174.                  Originally uploaded by framboise.

Liha alkoi maistua syville kansanriveille uudestaan kunnolla vasta Meiji restauraation jälkeen. Japanilaistyylistä kasvisruokaa kutsutaan nimellä shojin ryori ja varmimmin sitä löytää temppeleistä, joissa toimii kasvisravintola. Pääosaa lihan tilalla tämän koulukunnan sapuskoissa näyttelee yleensä tofu, jota komppaavat juurekset, sienet ja merilevä.

Helppoa kasvissyöjällä ei välttämättä Japanissa tule silti olemaan - useissa ruokapaikoissa listan mukaan kasvisannoksena tilattu ateria saattaa sisältää kinkkukastikkeen. Shojin ryorin ruokiin kuuluvissa liemissä ja keitoissa taas on usein käytetty kalaa.

Lihansyönnilläkin on Japanissa omat perinteensä. dogon himoitsemaa Koben lihaa pitää löytää. Ilmeisesti huippuhyvää ja ainakin melko hintavaa naudanlihaa saadaan, kun eläimiä juotetaan oluella ruokahalun herättämiseksi sekä hierotaan päivittäin stressitason madaltamiseksi. Kyllä kantturoiden kelpaa. Sukiyaki-ravintolassa tavataan. 

moonrabbit.jpgrabbit.jpgmoon002.jpg