Morning coffee at the Glass Palace // Originally uploaded by Mr Karanka.

Bokeh eli japaniksi epätarkkaa tarkoittava sana on kotiutunut kansainväliseen valokuvaussanastoon. Termillä viitataan linssin syvyysalueen ylittävien tai alittavien kohteiden sumeuteen, joka useiden kuvien kohdalla koetaan esteettisesti miellyttävämmäksi kuin tarkkuus koko syvyydeltä. Varsinkin tämä pitää kutinsa makrojen kohdalla, mutta pätee muihinkin kuviin, joissa tarkka tausta häiritsisi vaikutelmaa viemällä huomiota pois pääasialta.

Oikein litteroituna sana kuuluisi kirjoittaa boke eikä bokeh. Jälkimmäisessä muodossa termin lanseerannut, valokuvauksesta kirjoittamalla leipänsä tienaava Mike Johnston selittää blogissaan muuttaneensa kirjoitusasua ja olen lopen kyllästynyt oikomaan väärinkäsityksiä. ("Ei, bokeh ei ole kohteliaampi muoto kuin boke.") Hän on kollegansa kanssa tullut jo siihen tulokseen, että olisi samalla pitänyt alkaa viljellä myös termiä pinto eli tarkka.

drops of purple petals // Originally uploaded by Steve took it.

Toisaalla verkossa Johnston selittää miten törmäsi termiin, miksi muutti kirjoitusasua ja esittelee esimerkkejä kuuluisilta kuvaajilta. Vaikka Johnston ei uskokaan bokehin olevan linssistä kiinni, moni muu on pohtinut ja testaillut millaisilla värkeillä saa miellyttävimpiä bokeh-efektejä kuviin.

Itse törmäsin aiheeseen kaksi päivää sitten Flickrissä. Minulla ei ole vielä yhtään omaa esimerkkikuvaa, joten koristelen tämän merkinnän muiden ihmisten näppäyksillä. Bokeh-efektin voi luoda myös kuvankäsittelyohjelmassa, mutta ennemmin hankin jossain vaiheessa paremman kameran ja temppuilen sit sillä. Flickr on saakelin addiktiivinen ja nyt olen bokehin lisäksi hinkumassa kokeilemaan muitakin tekniikoita. Orton, lightpainting ja out of bounds kiinnostavat, mutta taidot eivät vielä varmaan riitä.


*~~~~Kasa linkkejä~~~~~~~~~

Bokeh-opas esimerkkikuvien kanssa:
http://www.kenrockwell.com/tech/bokeh.htm

Aiheesta suomeksi:
http://www.pinseri.com/2006/04/30/bokeh/

Teknistä tekstiä aiheesta lissitestien kanssa hifisteille:
http://www.rickdenney.com/bokeh_test.htm

Japani-Englanti valokuvaussanasto:
http://www.photojpn.org/words/index.html

PhotoJapan-portaali:
http://www.photojpn.org/index.html