Granma
Originally uploaded by norisons2005.

Katsoin ensin kuvaa, sitten kuvan nimeä ja sitten uudestaan kuvaa. Mietin onko vaakunalla koristetussa padassa todella hautajaispäivänä krematoidun isoäidin tuhka.

Sanonnan mukaan japanilaiset syntyvät shintolaisina ja kuolevat buddhalaisina. Uskontojen traditiot menevät yleensä osittain päällekäin häissä ja hautajaisissa, mutta tuhkaaminen ja tuhkan siunaaminen tapahtuvat lähes aina buddhalaisin menoin. Tuhkaamisen, luiden siirtämisen ja siunaamisen jälkeen syödään toinen hautajaisateria. Ensimmäinen nautittiin krematoriossa. Meikäläisestä kulttuuritaustasta katsottuna tuo kuulostaa makaaberille.

Hautajaispäiksi valitaan buddhalaisen kalenterin mukaan sopiva päivä. Tomobiki-päivät esimerkiksi eivät ole erityisen huonoja päiviä, mutta silloin ystävien ja läheisten hyvän tai huonon tuurin uskotaan voivan siirtyä ihmisestä toiseen. Kuolleen sukulaisen kuva ja tuhka asetetaan esille kotona, hautausmaalle pystytettävän kiven lisäksi.

New Hats  // Originally uploaded by Zebrio.

Ojizosama-patsas esittää valaistumista odottavaa tulevaa buddhaa. Hän odottaa kaikkia helvettiin joutuneita, jotta nämä pääsisivät ensin kurimuksestaan  ja toimii heidän suojelijanaan. Yleisimmin hänet liitetään kuolleisiin vauvoihin, keskenmenoihin ja abortoituihin sikiöihin, joille on temppeleiden alueella oma muistolehtonsa. Lasten sielujen uskottiin ennen vanhaa menevän suoraa helvettiin, kiitos kaiken tuskan ja ahdistuksen jota he olivat sukulaisilleen kerinneet aiheuttaa ilman hyvittäviä tekoja.

Patsaita puetaan ja niille käydään jätettämässä leluja ja ruokaa. Niiden läheltä löytyy usein myös kasoittain tai ketjuittain paperikurkia, mutta niistä voisin kirjoittaa toiste.
-

Wikipedian artikkeli japanilaisista hautajaisista.