Okinawan dog in Nagoya by Suviko.

Osakalainen Shuji innostui laittamaan kommentteja kuviini Flickrissä ja kertoi muun muassa mikä peto oli kuvattuna seinään Nagoyassa.

Shisa (okinawalaisittain siisaa) on okinawalle kiinasta lainautunut legendaarinen peto. Koiran ja leijonan risteymät esiintyvät yleensä vartiotehtävissä katoilla ja portinpielissä pariskunnittain - toinen suu auki ja toinen suu kiinni. Siitä sitten kiistellään kumpi on kumpi eli pitäisikö naisten vai miesten tajuta pitää kitansa kiinni.

Legendan mukaan shisa-amuletti kaulakorussa pelasti muinoin kiinalaisen hallitsijan ja samalla Mandabashin kylän paikallisia terrorisoineilta merikäärmeeltä. Amuletti sai siirtolohkareen tippumaan kärmeksen päälle ja siihen loppui sen lieroilu. Mättäät kasvoivat kiikkiin jääneen lohikäärmeen päälle ja sen voi havaita maastossa vieläkin Gana-muin metsänä.

Shisan tai sen sukulaisen voi Okinawalla, Japanissa ja Kiinassa bongata patsaina temppeleiden tai pyhättöjen liepeiltä, mutta ne eivät ole vain pölyä kerääviä muinaismuistoja. 1974 elokuvassa Godzilla vs. Mechagodzilla muinainen shisa heräsi taistelemaan hyvien puolella. Nykyiaikaisia shisoja löytyy sekä Pokemonista että Digimonista.

Edit: Gods of Japan -arkiston mukaan otuksen nimi kirjoitetaan myös muotoon shishi tai jishi. Uudenvuoden leijonatanssin maskissa olikin kumman paljon samaa näköä.