180445101_91183bcd90_m.jpg
Japanese plum
Originally uploaded by jam343.

Japanilaisen puutarhan "kolmeksi talven ystävykseksi" kutsuttuun puulajien trioon kuuluvat matsu eli mänty, take eli bambu sekä ume, joka on aprikoosin sukuinen kasvi. Puiden nähtiin pysyvän esikuvallisen uskollisina toistensa rinnalla, tuli räntää tai tuulta.

Ikivihreytensä ja kestävyytensä takia bambu että mänty ovat suosittuja kasveja monentyyppisissä japanilaisissa puutarhoissa. Ume oli keväisin myöhemmin kukkivaa kirsikkaa (sakura) suositumpi näky vielä Nara-kaudella, mutta menetti asemansa kevään ykköskukkana Heian-kaudella, ilmeisesti juuri kukinnan ajoituksen takia. Kiinassa umen kukat koristavat koteja vanhan kalenterin uudenvuoden tienoilla.

Tämä kiinalaisperäinen kolmikko matsu-take-ume esiintyy sushisettien nimissä, hotellihuoneiden tasoissa ja muissa kolmeen laatu- tai kokoluokkaan jaetuista asioista puhuttaessa. Joskus umen jälkeen lisätään neljänneksi ja heikoimmaksi tasoksi kukkiva puu kiri (englanniksi paulownia). Järjestys muodostuu puiden työstettävyyden mukaan eli mänty, kovin puulaatu, vastaa suurinta huonetta tai annosta.


169496450_b8a35c7a82_m.jpg151172926_61a5763091_m.jpg132364932_2c04d46b1a_m.jpg

Bambulehto, kukkiva paulownia - mikä lie suomeksi ja mäntyjä Miyajiman saarella..


Bambua lukuun ottamatta nämä kasvit esiintyvät myös Japanilaisissa kukkaiskalenterissa sekä hanafuda-korteissa. Kultaisessa paviljongissa kehotettiin valitsemaan kännykkäkoruamuletti syntymäkuukautensa mukaan, mutta otin huhtikuun visterian maaliskuun kirsikan sijaan.
Hanafuda kehittyi portugalilaisten mukanaan tumien pelikorttien pohjalta keksityistä japanilaisista korttipelivariaatioista. Japanin sulkeutuessa ulkomaailmalta kiellettiin kaikki länsimainen hapatus, myös korttipelit. Vanhastaan Japanissa oli pelattu esimerkiksi runosäkeiden yhdistelemistä korteilla ja muistipeliä simpukankuorilla.

Kieltolakia kierrettiin pitkään keksimällä uusia pelejä, kun entisiä kiellettiin. Lopulta lakeja höllennettiin ja japanilaisille tutuista teemoista ammentava peli sallittiin. Usein kerrottua triviaa Nintendo-yhtiöstä on sen alku hanafuda-korttien valmistajana. Korteilla voi pelata useita pelejä, mutta yleisin on Koi-Koi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hanafuda<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

                   31593935_aad943eb52.jpg