153536388_ce28bbd12f_m.jpg
Japanese Calligraphy on my Lonely Planet Guide
Originally uploaded by nimbu.

Innostuin itseasiassa tämän Flickrin kuvan pohjalta keräämään matkallani temppeleistä todistusaineistoa vierailustani. Sivullinen kalligrafiaa maksoi temppeli pääsymaksun verran eli kahdesta neljään euroa. Munkki tai virkailija löi leimat ensin ja sen jälkeen kirjoitti musteessa sivellintä välillä kastaen temppelin virallisen nimen paperille. Muutaman kerran näin jonkun tekevän työvaiheet toisessa järjestyksessä. Lopuksi sain kuivata sivua tarkoitusta varten varatuilla hiustenkuivaajilla noin minuutin. Kahdesta paikasta en alkuun löytänyt oikeaa henkilöä, mutta kun pääsin vauhtiin, ehdin kerätä yksitoista sivua mustekirjoitusta. Ostin tyhjän luonnoskirjan kirjakaupasta, mutta pienempiä ja nättejä kovakantisia temppelikirjoiksi tarkoitettuja niteitä myytiin osassa temppeleistä noin viidellä eurolla.

53397505_42e2f96b7f_m.jpg
Monkbench
Originally uploaded by benkay.

En ole kalligrafian asiantuntija, joten tässä perustietoja:
http://en.wikipedia.org/wiki/East_Asian_calligraphy

Näytin temppelikirjaani muutamille paikallisille sekä taiwanilaisille hostellissa. Kaikki paikalliset innostuivat ja olivat otettuja turistin kiinnostuksesta temppeleihin ja/tai kalligrafiaan. Narassa kadulla minulle jutellut pappa jankkasi, että minun tulee muistaa mistä mikäkin on, sillä hänen mukaansa buddhalaisuus on niin tärkeä asia japanilaisille.

Natiivisti mandariinia puhuvat ja kirjoittavat taiwanilaiset lukivat japanilaisia kanjeja kohtuullisen kivuttomasti. Tiesin, että kanjit tulivat buddhalaisuuden mukana Japaniin ja niitä on yksinkertaistettu kiinalaisista merkeistä, mutta minulla ei ollut mitään käsitystä paljonko kiinalaisesta ja japanilaisesta kulttuuripiiristä tulevat osaavat tavata toistensa tuotoksia. Taiwanilaiset kuuluvat siis kulttuurintutkimuksellisesti kiinalaiseen kulttuuriin ja korealainen kulttuuripiiri luokitellaan alueen kolmanneksi pääkulttuuriksi.

172538357_bdb3f3a09e_m.jpg
Takaisin aiheeseen. Kalligrafia kuuluu buddhalaisuuteen paitsi muistiinmerkitsemistapana niin myös meditaationa. Sutrien kopioiminen ja runojen kirjoittaminen auttavat lähemmäs valaistumista. Leimasimella (inkan) taas on maallistuneita tehtäviä. Suurimmalla osalla japanilaisista on signeeraamista varten rekisteröity virallinen leimasin.

Kuulostaa jännälle, mutta ajatus ei ole täysin vieras suomalaiselle. Esimerkiksi lääkäreillä on reseptinkirjoittamista nopeuttava leimasin. Myös Japanissa asuva ulkomaalainen voi hankkia oman leimasimensa. On arveltu, että ne olisivat katoavaa kansanperinnettä, kun väärentäjät murentavat systeemin toimivuutta uuden teknologian avulla.