27125676_73d2bb0bc1_m.jpg
Himeji Castle (Himeji Japan)
Originally uploaded by Freakland.

Tanaan oli muistini mukaan kuumin paiva tahan mennessa. En tieda tarkkaa lukemaa, mutta naama meinasi palaa ja hiki virtasi, vaikka olisi seissyt paikallaan puolivarjossa. Hellejuomista suosikkimakuni taalla on ollut Fanta Melon Creamsoda. Vihreaan teehen kyllastyttyani aloin eksperimentoida melonin eri olomuodoilla jugurtista ja hyytelöstä karkkeihin. Meloniesanssin lisaksi limppariin on laitettu sen verran vaniljaa sekaa, etta lopputulos muistuttaa kovasti kotoista Omppulimppaa.

Himejin kaupungissa paakadun paassa kohoavan linnan pihalla nurmikko oli kellastunutta ja pionipuutarhan kasvit nuokkuivat ylikukkineina. Maailmaperintokohde veti silti vakea kuin raato karpasia. Rakot jaloissani pakottivat istumaan vahan valia. Opaskyltin mukan kavelykierros linnassa vie puolitoista tuntia, mutta taisin viettaa muurien sisapuolella lahes tuplasti aika, istuskellen katselemassa kattoja, muureja, kasveja ja ohi paimentavia ihmisia. Kaikesta vinkunasta huolimatta oli hyva paivareisu: linna oli loistavassa kunnossa, opasteet oli selvalla englanninkielella, joten kulttuurihistoriaa tuli kerralla tupaan kunnon lasti ja nakymat kaikkii ilmansuuntiin hivelivat silmaa.

Asioista on hyva kirjoittaa tuoreeltaan, kun muistaa viela detaljit, mutta toisaalta vasyneena on hankalaa rakentaa kantavaa juonta tarinaan. Seuraa siis ajatuksenvirtaa.

Linnaa nimitetaan japaniksi myos valkoisen kurjen linnaksi, koska sen sanottiin muistuttavan lentoon nousevaa kurkea. Linnakierroksen jalkeen tutustuin 1992 perustettuun hienoon yhdeksan puutarhan kokonaisuuteen (Koko-en) linnan lansipuolella. Siella kavellessani nain kurjen seisomassa maavallin paalla ylapuolellani ja tahyilevan pohjoiseen.
121842187_44680465a3_m.jpg46790879_29339a2694_m.jpg


Monessa kohdassa piti ottaa kengat pois ennen sisalle astumista. Tama kaytanto on jo temppeleista minulle tuttu. Omat kengat kannetaan mukana muovipussissa, jonka paikka tarjoaa, samoin kuin lapykkaat. Lipokkailla on hankalaa kiiveta jyrkkia rappuja, joten en ottanut vastaan liukaspohjaisia ja ylisuuria pappasandaaleja. Himejissa uutta olivat muovipussinsuoristajat. Kolme ihmista tyoskenteli suoristaen ihmistenkauttamat pussit, jotka voitiin uudelleenkayttaa. Kierratyksen riemuvoitto tarkoittaa hiukan monotonista tyonkuvaa heille.

Kamon eli pyorea sukuvaakuna esiintyi yllattavassapaikssa. Linnan muurien ja kattojen paatykattotiileista saattoi heti nahda kenen hallussa linna on ollut laajennososan tai korjauksen aikana.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kamon

117449771_ab2b6f6dc7_m.jpg122350274_5933cfd6c3_m.jpg

Senhime eli prinsessa Sen asui palvelijoinen omassa siivessaan Himejissa. Ulospain kauniissa linnassa oli otettu huomioon paremminkin hyotynakokohdat ja puolustettavuus. Vain yksi siipi sopi prinsessan arvolle. Hanen kerrotaan menneen poliittisista syista naimisiin kolmesti: ensin seitsenvuotiaana, jolloin han muutti Osakan linnan, sitten kymmenen vuoen paasta shogunin pojan kanssa Himejiin muuttaen ja onnellisen liiton loputtua seuraavankin miehen kuolemaan muutti Sen Tokioon veljensa luo, joka oli tuolloin virkaatekeva shogun. Rakastettu prinsessa on inspiroinut useita naytelmia ja kirjoja, joita on myos filmatisoitu. Periodidraaman japanilainen genre on nimeltaan jidaigeki. http://en.wikipedia.org/wiki/Jidaigeki

P.S. Pikkuveli teki eraanlaisen ennatyksen esittamalla absurdeimman saamani tuliaistoiveen: Hello Kitty pakoputkenpaa autoon. Onneksi nyt on jo ihan liian myohaista alka leikkia hyvaa haltiaa ja etsia tuollaista. Kyl ne tullissa katsois pitkaan ennenkuin lahettaisivat mielentilatutkimukseen.

http://katze-mit-wut.azundris.com/uploads/mauspuff.jpg