yokotsuno_t7.jpgLapsena raahasin lähikirjaston koko sarjisvalikoiman reppu kerrallaan kotiin luettavaksi. Nyt muistikuvani Yoko Tsunon seikkailuista ovat niin haalistuneet, että voisin lukea koko sarjan uusiksi.

Mangan kultakaudella on hauskaa lukea eurosarjakuvan klassikoa, jonka pääosassa on on japanilaissyntyinen, mutta Belgiassa asuva sähkömekaanikko. Kaikkien kanssa toimeen tuleva ja myötätuntoinen sarjakuvan nimikkohahmo Yoko on pätevä aikidoka ja loistava laitesukeltaja. Lisäksi hän osaa lentää helikopteria ja pelastautua kiperimmistä tilanteista riippuliitimellä.

Yoko seikkailee ympäri maailmaa kavereinaan televisiotoimittajat Vic ja Pol. tarinat sijoittuvat yleensä historiallisesti merkittäviin paikkoihin, mutta muutamissa vieraillaan myös toisessa tähtijärjestelmässä.

Yoko Tsuno ei ole stereotyyppinen naishahmo, varsinkaan 1970-luvun lapseksi. Sarjakuvan luojalla, Roger Leloupilla, oli korealainen adoptiotytär, joka toimi Yokon esikuvana. Hahmon japanilaisuus näkyy Yokossa esimerkiksi budotaidoissa ja korkeana henkilökohtaisena moraalina sekä vastuuntuntona.

                              fondecran_yoko1.jpg

Yoko Tsuno -sarjakuvia löytyy kirjastoista sekä divareista. Helsingissä kannattaa käydä tarkastamassa sarjakuviin erikoistunut Kulkukatin poika Kalliossa (Läntinen Brahenkatu 12) sekä Kampintorin Antikvariaatti (Fredrikinkatu 63).