9352364_97aa52fdca.jpg?v=0

Kuva: Ryan Wolter (CC)

Karppi viihtyy monenlaisissa vesissä. Ihminen on tuonut Kaspianmereltä kotoisin olevan  ruokakalan moniin maihin Euroopassa, Aasiassa ja Amerikkoissa. Tavallinen karppi on hitaasti pinnan tuntumassa pulikoiva harmaa ja pulska kalalaji. Ensimmäiset kirjalliset merkinnät värillisistä karpeista ovat peräisin Japanista, 1700-luvulta eli Edo-kaudelta, jonne laji levisi Kiinan kautta. Tuolloin erilaisia värejä alettiin jalostaa Niigatan alueella.

Koristekarpit tunnetaan englanninkielisessä maailmassa japanilaisella nimellään koi, joka Japanissa tarkoittaa sekä tavallista harmaata lajiketta että koristekaloja. Nishigoi eli brokadikarppi tarkoittaa ulkonäön vuoksi jalostettua muotoa lajista. Sanaleikeissä ja kirjallisuudessa koi voi viitata sekä kalaan että romantiikkaan tai ystävyyteen. Ei se ensimmäinen mieleen tuleva assosiaatio eväkkäästä, mutta rakkautta ja kiintymystä merkitsevä sana kirjoitetaan samoin. Koristekarpit kesyyntyvät lammikossa ja tulevat syömään kädestä sekä tunnistavat ruokkijansa. Ystävyyteen ja uskollisuuteen liitettyjä karppeja näkee maalauksissa ja koristeaiheina, varsinkin miesten perinteisissä japanilaisissa vaatteissa ja tatuoinneissa.

Koristekarppeja on kahta laatua: lammikkolaatuisia ja näyttelyihin sopivia valiokarppeja. Valiolaadun eri värimuunnoksista käytetään Suomessakin japaninkielisiä nimityksiä. Karpista on jalostettu mustan, valkoisen, oranssin ja kultaisen erilaisia värimuunnoksia ja kuviointeja (kuva). Osa väreistä on harvinaisia, mikä tekee kaloista jopa tuhansien dollareiden arvoisia.

Karpit viihtyvät parhaiten suurissa altaissa, lammikoissa tai järvissä seisovassa, sameahkossa vedessä yli viiden yksilön laumoissa. Veden lämpötila voi olla 3 - 24 celsiusastetta. Karppi voi talvehtia viileässä ulkona, mutta ei jään alla. Suomessa karpit tuodaan lammikosta sisälle akvaarioon talvehtimaan.