Joulun jälkeen söin pakaste-dim sumia ja nyt verkkokauppa Asian Food Grocer myy pakastettua nattoa. En tiedä pitäisikö kylmävalmisteen makuelämykseen luottaa, kun aitoakin tuotetta olisi mahdollisuus maistaa. Kabukin omistaja Aki tiettävästi tarjoaa soijapapulimaa asiakkailleen tilauksesta. Seuraavaksi kuitenkin selviää, että japanilaistyylistä currykastikettakin saa Suomesta.

Pakastenatton olemassaolo selvisi Wikipedia-artikkelia kääntäessä. Samalla piti etsiä lähde aiemmin kuullulle anekdootille, että natto on suositumpaa Kanton kuin Kansain alueella. Tokion liepeillä kasvatettiin historiallisesti hevosia, joille soijaa syötettiin rehuna, kun taas Osakan ja Kioton liepeillä kasvatettiin nautakarjaa. Varsinkin Kobelainen pihviliha ohuen ohueksi viipaloituna on maailmankuulua luksusherkkua.

Kuvitettu artikkeli naton valmistuksesta.