Dolmabahce // Originally uploaded by borabora.

Aleksi (K.) karkasi Istanbuliin vaihtoon, Pauliina Lontooseen. Vilja arpoo vielä mille Karibian rannalle menis lukemaan kieliä. Topi lähtee "potkimaan ihmisiä" Tokioon eli treenaamaan bujinkanporukan kanssa Japaniin pariksi viikoksi. Dogolta tuli tekstari Kreetalta, että meinaa sukellella vaikkei ottanut kamoja mukaan.

 
Juneau Alaska. Photo taken by Ryan Wise by Mikenpet.

Pari viikkoa sitten äitini soitti. Hänen pikkuserkkunsa Helena oli ryhtynyt sukututkimuspuuhiin ja selvittänyt rapakon taa lähteneiden pohjalaissukulaisteni sukupuita. Tuntui todella oudolta kuulla, että sukua on Savon ja Etelä-Pohjanmaan lisäksi myös Coloradossa, Arizonassa ja Texasissa. Ja että kaksi alaskalaista on tupsahtamassa risteilylaivasta Hernesaaren satamaan seuraavana lauantaina kello yhdeksän jälkeen. 

Sukulaiset piti palauttaa paatille kello viideltä joten kelloa tuli vilkuiltua jatkuvasti. Kiersimme rivakalla tahdilla Kauppatorin, Uspenskin, Tuomiokirkon ja Senaatintorin, Kansalliskirjaston, Aleksanterinkatua Ateneumille ja sitten Paloheinään lounastamaan. Helenan luona odottivat hänen vanhempansa ja tulkkasin emännän häärätessä keittiössä ja huikkaillessa jotakin väliin. Puhuttiin Alaskan kultakaivoksista, tundrasta, maataloudesta ja isovanhempien lehmistä, Suomen sodista ja menetetystä käsivarresta, ryijystä seinällä ja räsymatoista lattialla. Sain värilaserkopioita sukulaisistani ja kuvia Juneaun kaupungista Alaskasta.

Ruoka teki vieraisiin vaikutuksen ja kattauksesta piti saada kuva. Oman penkin perunoita Pohjanmaalta, kylmäsavulohta, kaalikääryleitä, rosollia, kanaa ja nautaa padassa, puolukkasurvosta, ruisleipää ja sienisalaattia. Jälkiruuaksi leipäjuustoa ja vispipuuroa.

Paluumatkalla paahdettiin Sibeliuksen putkilomonumentin ohi pohtien mitä ne mahtoikaan varsinaisesti symboloida, harhailtiin hetki Temppeliaukion kirkkoa etsien ja jonotettiin puoli tuntia tuskastuneina Helsinki City Marathonin lönkytellessä kolmessa kohtaa ohitsemme. Poliisit näyttivät milloin juoksijavirrassa oli riittävän pitkä tauko, että pääsimme luikahtamaan läpi ja palauttamaan matkailijat ajoissa Pietariin suuntaavaan laivaansa.

kristin.bmp

jenkit.bmp