17540546_46121f9c5b_m.jpg 
Rice ball refill                                                                     temari sushi

Kysyin Tokiossa asuvilta suomalaiskavereilta mitä he haluaisivat tuliaisiksi. Listalla oli mm. Fairya, purkkaa, Finrexiniä, suomalaisia lehtiä, salmiakkia - ja pussillinen riisiä!?

Eihän tuossa nyt ole mitään järkeä. Miksi riisiä kannattaisi raahata Japaniin toiselta puolelta palloa? Pussia pyytänyt Akseli kertoi, että kilo riisiä maksaisi kaupassa 8e. Epäilen Akselin käyneen hiukan kalliimmassa kaupassa ruokaostoksilla, mutta yllättävän kallista riisi silti näyttää olevan.

Tiesin, että Japanissa tuotetaan vähemmän riisiä kuin mitä kansalaiset ahtavat napaansa. Riisin tukkuhintaa nostaa halvalle tuontiriisille asetetut tulliverot ja kotimaisen hintaa puolestaan kohottaa on kova kysyntä. International Rice Research Instituten sivut ovat kiinnostavaa luettavaa, jos haluaa perehtyä riisin taloudelliseen ja kulttuurilliseen asemaan tai lukea millaisia uusia lajeja on kehitteillä nälänhädän torjumiseksi. 

88479452_dd989de14d_m.jpg44835541_9b6249e430_m.jpg

Onigiri-riisipalloja lounaaksi ja syysaiheisia konvehteja.

"Japanilainen sushiriisi", jota Suomessa myydään, tulee usein Thaimaasta tai muista Aasian maista kuin Japanista. Kotikokkailuun kelpaa hyvin puuroriisi, joka on kiillotettua ja isojyväistä laatua samoin kuin sushiriisin nimellä myytävät akanat.

Japanilaisen keittiön kulmakiviä ovat riisi ja soija. Soijasta saadaan paitsi sitä suolaisenmakuista kastiketta niin myös misoa ja tofua. Riisi ei jää muuntautumiskilpailussa jälkeen: erilaisten ruokien ja saken lisäksi jyvistä tehdään konvehteja ja kevätrullankaltaiseen käyttöön riisipaperia.

Riisiä arvostetaan Japanissa enemmän kuin heti osaisi arvata lounasriisipalloautomaatin nähdessään. Samuraiden palkat maksettiin riisinä. Käytetty mittayksikkö oli koko eli yhden ihmisen vuoden riisiannos. Hyviin tapoihin kuuluu syödä kulhosta riisi viimeistä jyvää myöten. Valkoisten jyvien metsästäminen teräväkärkisillä syömäpuikoilla voi koetella turistin hermoja.

Riisin istutus sekä sadonkorjuu ovat vanhastaan merkinneet vuoden kiertokulkua ja siksi liittyneet myös uskonnollisiin menoihin. Vainajien hengille tarjotaan oma kupillisensa riisiä laittamalla syömäpuikot sojottamaan kuppiin. Samuraiden palkat maksettiin riisinä. Käytetty mittayksikkö oli koko eli yhden ihmisen vuoden riisiannos.

Suomessa peruna on yhtä itsestäänselvä lisuke lounaisiin ja päivällisiin. Matkustajakodin yörespana toiminut kaveri kertoi japanilaisperheestä, joka innostui testaamaan erilaisia perunan variaatioita. Ranskalaisten ja keitettyjen perunoiden jälkeen piti päästä tekemään matkustajakoti Lönkan pienessä keittiössä perunamuusiakin. 

124554384_74c0df92eb.jpg

                         "Jos olet japanilainen, syöt riisiä." Mos Rice Burgers.