Goldfish Kanten Wagashi // Cherry Wagashi (Sakuranbo) - detail  (Both by princess_of_llyr).

Lontoossa jätin tietoisesti Minamoto Kitchoanin väliin. Japanilaisia leivonnaisia ei olisi kuitenkaan hennonut vain katsella ja valinnan vaikeus olisi käynyt ylivoimaiseksi. Kitchoanin kultakalahyytelöt ovat niin söpöjä, ettei tuollaista hennoisi edes syödä - sitä vain tökkisi lusikalla ja katsoisi, kun kiiltävä pinta kimmahtaisi takaisin muotoonsa. Jälkeenpäin tajusin, että noilla herkuilla olisi voinut yllättää Gian, jolle Suomessa on hankala löytää sopivia jälkkäriherkkuja.

Verkosta löytyi lähde, jonka mukaan wagashia on todennäköisesti valmistettu jo Yayoi-kaudella, eli kolmesataa vuotta ennen ja jälkeen ajanlaskun alun. Tuolloin valmistettiin jo jonkinlaisia namuja marjoista, pähkinöistä ja hedelmistä. Myöhemmin niitä alettiin valmistaa makeasta muun muassa makeasta paputahnasta ja riisijauhoista. Hyytelöintiin käytettiin agaragaria.

In an excavation of a Jomon-era archeological site, the carbonized remains of what appeared to be baked cookies made from chestnut powder were discovered. (Wikipedia)

Meiji-kaudella länsimaiset vehnästä ja sokerista valmistetut karkit ja leivokset alkoivat vaikuttaa paikallisiin resepteihin. Nimitys "wagashi" otettiin käyttöön Taisho-kaudella tekemään ero länsimaisten ja japanilaistyylisten leivosten välillä. Wagashityyppejä on useita, mutta ne voidaan jakaa neljään pääluokkaan: hyytelöt (kuvat yllä), sokeriset, riisijauhokakut ja paistetut/höyrytetyt (kuvat alla).

236670158_d97da2079e_m.jpg

Sokeri: autumn by alde. // Riisikakut: Jelinda // Paistetut: kabocha manju by jinjur. 
Ensimmäinen kuva: Teeseremoniassa tarjottavat wagashit heijastelevat vuodenaikaa. Viimeinen kuva: Paistetuissa manju-leivoksissa on sisällä paputahnaa. Kuvat alla: kirsikan tai tammen lehtiin käärityt mochit ovat kevätherkkuja.

Watashi To Tokyo -blogin wagashi-merkinnästä löytyy hyvä lista kuvauksineen erilaisista wagashi-tyypeistä. Myös Metropoliksessa on ollut feature-juttu aiheesta. Artikkelissa kerrotaan mistä hyvät leivokset löytää Tokiossa ja spekuloidaan syytä miksi japanilaiset ovat siirtyneet suklaakonvehtien suurkuluttajiksi. 

 

kashiwamochi by tokyo ayano. // ?? Sakura-mochi by alde.