Uenon sivukadulla oli pieni sarjakuvalelukauppa. Valinnanvaikeus oli suuri ja hyllyt tursuilivat animenukkeja ja Disney-hahmoja. Löysin Kiki & Kaikai -taideteoksen otukset, mutta myyjä hymyillen pahoitteli, ettei ne ole myynnissä. Liekö toivonut, että nukkeja ei vietäisi tullin ihasteltaviksi, jos kyseessä oli ilman lisenssiä tehdyt patsaat. Valitsin sitten alelaarista setin tuntemattomaksi jääneen animesarjan pohjalta tehtyjä nukkeja. Hintaa taisi tulla kymmenisen euroa.

Gashapon Girls Gashapon (oikeammin gachapon) tarkoittaa kolikkoautomaateista saatavia japanilaisia keräilyleluja. Onomatopoeettinen nimi tulee äänestä, jonka leluautomaatti päästää: ensin väännetään kolikko sisään ("gacha") ja sitten kuuluu plop ("pon"), kun pallo tipahtaa luukusta alas. Akihabarassa ostin itse automaatista kaksi kännykkäkorua, mutta sitten loppuivat tarpeeksi suuret kolikot. Ja eiku jännittämään mikä automaatin kylkeen kuvatuista malleista kussakin kapselissa on sisällä. Ymmärtäisin hyvin, jos joku kertoisi kolikkoautomaattiriippuvaisille suunnatusta terapiasta.

coin-op shop // Originally uploaded by the secret blob.

Japanissa leluautomaateista saa erilaisia kännykkäkoruja ja koottavia tai yhdessä osassa tulevia nukkeja, eläinmaskotteja, ajoneuvoja ja niin edespäin. Usein aiheina ovat mangasta, animesta tai peleistä tutut hahmot, mutta muovista valetaan myös muita pop-kulttuurin ikoneja. Suoraan automaatista ostettuna hintahaarukka on noin eurosta viiteen.

Gashapon-lelut ole vain halpaa rihkamaa. Lelujen detaljit muottejen tarkkuudesta maalaukseen ja osien istuvuuteen on toteutettu huomattavasti paremmin kuin länsimaisissa vastineissa. Materiaali on useimmiten korkeatasoista PVC:tä.

Keräilynukkeja valmistetaan myös aikuisviihdehahmoista ja Japanissa kännykkäkoruja käyttävät kaikenikäiset. Keräilijät maksavat harvinaisista leluista tai koruista korkeita summia. Sarjakuva- ja lelukaupa myyvät keräilijöille valmiiksi pakattuja jokaisen mallin sisältäviä settejä. Näin pääsee halvemmalla kuin ostamalla leluja sokkona suoraan automaatista. Jos settiin kuuluu yksi tai useampi salainen malli, ne myydään yleensä erikseen.