Hikikomori
Originally uploaded by we-make-money-not-art.

Eristäytyminen alkaa tyypillisesti esimerkiksi yliopiston hylkäyskirjeestä, mutta koulukiusaaminen, ura- ja opiskelustressi saattavat ajaa ihmisen linnoittautumaan kotiinsa.

Koulukieltäytyjät (tokokyohi) aiheuttavat perheelle niin paljon häpeää, ettei asiasta puhuta. Nykyajan tabu poksahti ja hikikomori nousi otsikoihin Japanissa 2000-luvun alussa muutaman väkivaltaisen uutisen kautta. Julkisuudessa eristäytyjistä syntynyt kuva alkoi muuttua hitaasti positiivisemmaksi; Yleensä epäsosiaalisen ja passiivinen yksilö ei ole vaaraksi itselleen tai muille. Osa on alkanut uhkailla tai käyttäytyä väkivaltaisesti vanhempiaan kohtaan näiden yritettyä suostutella lastaan takaisin kouluun, hoitoon tai edes ulos huoneestaan.

Useimmat hikikomorit ovat väitteiden mukaan miehiä. Japanin terveysministeriön mukaan kriteerit täyttääkseen henkilön on pysyttävä kuusi kuukautta samassa huoneessa, mutta osa on pysynyt kotonaan jopa vuosia tai vuosikymmeniä.

Hikikomoreita tutkinut ja ilmiön nimennyt Saito Tamaki on arvioinut Japanissa olevan jopa 500 000 - 1 200 000 hikikomori-tilasta kärsivää nuorta miestä. Toiset asiantuntijat taas ovat varovaisempia, ja ovat arvioineet heitä olevan noin 50 000. Äidin ja pojan välillä kyseessä voi olla myös japanilainen läheisriippuvuuden muoto amae.

Peter Pan -syndroomasta kärsivät eivät halua siirtyä vastuullisiksi aikuisiksi ja lähteä mukaan korkeakoulun tai työelämän oravanpyörään. Jälkiteollisen yhteiskunnan keskiluokkaisista nuorista osa ei halua aikuistua, mutta työväenluokan nuorilla ei ole varaa loisia kotona. Heidät lempataan kylmästi pihalle, jos aikuisella lapsella ei ole aikomustakaan maksaa osuuttaan elinkuluista. Hikikomorille pitää kantaa ruoka oven taakse tai hän käy jääkaapilla vanhempien nukkuessa.

Ilmiöllä on lievempiäkin muotoja. Osa hikikomoreista on hiukan vanhempia, etätöitä tekeviä ihmisiä. He käyvät öisin lähikaupassa, mutta eivät muuten juurikaan poistu kotoaan.

Eristäytyjät kuluttavat aikaa lukemalla, pelaamalla konsolipelejä, katsomalla televisiota ja siirtymällä elämään verkossa. Nettiroolipelien ja keskustelufoorumeiden kautta sosiaalinen kanssakäyminen ei ahdista samalla tavalla. Kohtalotovereiden tuki tuntuu lohdulliselta verrattuna vanhempien ja muiden ihmisten sääliin, kiukkuun ja häpeään.

Toisaalta verkosta löytyy myös tukea lopullista ratkaisua hakeville nuorille. Hurmaavasta joukkoitsemurhasta haaveilleet yhdeksän nuorta tappoivat itsensä vuonna 2004. Samana vuonna verkon kautta sovittujen itsemurhien uhrien lukumäärä oli yhteensä 91 henkeä.

New York Timesin jutussa on haastateltu sekä hikikomori-poikaa että termin keksinyttä psykiatria.

(Olisin halunnut käyttää kuvituksena tätä kuvaa, mutta kuvaaja ei ole antanut oikeuksia kuvan käyttöön. Siksipä linkki ja toinen kuva. http://flickr.com/photos/stuartisett/93274954/ )