"One Cup"s.
Originally uploaded by JAPANeyes529.

Noin vuonna 1998 ystäväni oli saanut tarpeekseen ainoasta Alkon maahantuomasta sakesta, Gekkeikanin muovipullotetusta, ja päätti ehdottaa mailitse monopoliyhtiölle paremmanlaatuisen riisiviinan maahantuontia.

Alkon vastaus oli tyly: kun ei ole menekkiä niin ei uusia brändejäkään tuoda markkinoille. On aika selvää, että halpa ja kehno juoma ei kelpaa kuin pahaa-aavistamattomille kokeilijoille. Alkosta löytyy nyt jo toinenkin laatu, mutta sekään ei ole kaksista lipitettävää.

Parempia laatuja olisi saanut japanilaisista ravintloista päivällisen painikkeeksi. Minulta on jäänyt saken ilot aika vähälle kokeilemiselle. Kohtahan sekin selviää tykkästynkö sakeen eli en.

 
OSAKA                          Jogu Tenmangu - sake   The intricate outside of the miniature sake carton

Sen tiedän, että riisiviiniä on moneen eri lähtöön. Sakea juodaan talvella kuumana ja kesällä kylmänä. Pakkaukset vaihtelevat pahvitölkistä kauniisti koristeltuihin pulloihin, mukeittain pakattuihin ja suuriin tynnyreihin.

Japan Times tuli tutuksi Itä-Aasian mediaa käsittelevällä kurssilla vuosi sitten. Nyt palasin sivuille ja hauskan ja hyvin kuvitetun ruokajuttugallerian ja oppaan laadukkaimpien sake-merkkien maailmaan (vaatii ilmaisen rekisteröinnin): 

http://www.japantimes.co.jp/life/washoku.html

http://www.japantimes.co.jp/life/nihonshu.html<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />Tynnyreitä näkee temppeleissä, joihin panimot lahjoittavat niitä henkiä varten. Lahjat toimivat mainoksina. Suurista saketynnyriröykkiöistä voi lukea ketkä ovat sponsoroineet temppelin toimintaa.