Amazing Cooking Process @ Yuan Yuan Taipei
Originally uploaded by alen?.

Tulimme eilen Mikon kanssa luotijunalla Kiotoon. Pengoin sopivaa ryokania turisti-infon tiskin avustuksella Kioton aseman yhdeksannessa kerroksessa puolisen tuntia. Mikko viihtyi lapsiparkissa katsellen sen aikaa jalkapallon finaaliottelun koostetta aulan telkkarista.

Kyo-no-Yado Shimaya - http://www.itcj.jp/hdb/526089.html
Yokortteerimme oli hiljaisella sivukujalla aivan Kioton keskustassa. Huoneessamme oli tatamimatot ja futon-patjat, pieni poytaryhma seka liukuovet avaamalla nakyma puutarhaan pienelle sisapihalle.

Tama ryokan ei tarjonnut paivallista, joten kysyimme ohjeet sukiyakia ja shabushabua tarjoavaan ravintolaan. Shabu shabun nimi tule aanesta, joka tulee keitettavien ruokapalojen lisaamisesta kiehuvaan lihaliemeen.

Mikon silmat alkoivat tuikkia Kisogin kuvallista ruokalistaa silmaillessa.?Vihdoinkin Kobelaista lehmaa! Pienen alkupalan jalkeen tarjoilija toi valurautaisen padan poytaan upoteteulle liedelle ja naytti ensimmaisten lihapalojen keittamisen jipot. Loput saimme valmistaa omaan tahtiin. Pataan lisattiin myos lasinuudeleita, neulasienia, kiinankaalia, mung-papuja ja tofua. Pyyhekuminpalojen jahtaaminen liemesta oli hyvaa harjoitusta puikkojen kaytossa vaikka olen luullut niiden kayton hallitsevani.

Lihasta tuli taysi olo, mutta lisaa oli tulossa. Ennen jalkiruokaa (juzo? sitrushedelmajaateloa) tarjoilijaneiti jauhoi kippoihin pippuria myllysta ja sekoitti mukaan suolaa, annosteli shabushabun lienta paalle ja kauhoi pataan hetkeksi laittamansa riisikakun ja nuudelin. Rice muuten kuullostaa japanilaisittain lausuttuna samalle kuin englannin sana lice, mika aiheuttaa vasyneelle matkaajalle ienoisia vaikeuksia pokerinaaman kanssa.

Riisikakku osoittautui pullataikinamaisen venyvaksi tarkkelyspommiksi, jota oli hankalaa purra katki tai niella. Kakisteltuamme suu taynna taikinaa saimme palan kulautettua kurkusta alas.

http://en.wikipedia.org/wiki/Shabu_shabu

Ryokanin kylpypalju oli suuri poreammemainen masiina, jossa lilluttuamme kuukahdimme todella pehmeiden lakanoiden valiin minuuteissa.