37084603_e9b06ac697_m.jpg
gyakugesa
Originally uploaded by renfield.

Edoa ei enää ole. Nykyisin kaupungin nimi on Tokio.

Japanilaiset yhdistävät  Edo-kauteen (1603 - 1867) sellaisia romantisoituja historiallisia mielikuvia mitä eurooppalaisilla herää renessanssin ajan Venetsiaa tai Viktoriaanisen ajan Englantia ajatellessa. Samurai- ja ninja-elokuvat sijoittuvat pääosin tälle aikakaudelle ja siksi mielikuviin sekoittuu myös Villiä Länttä.

Keskiaika Keski-Euroopassa saattaa olla osuvimpia vertauksia. Edo-kauden shogunaatti rakentui maaorjuudelle perustuvan feodaalijärjestelmän varaan, jossa samurai-yhteiskuntaluokkaan kuuluvat klaanit hallitsivat läänityksiään. Eurooppalainen ritarillisuus hyveineen vertautuu hyvin soturin tiehen (bushido) ja tuolloin Kiinasta Japaniin omaksuttuihin kunfutselaisiin käsityksiin. Euroopassa Medicit ja vastaavat suvut sponsoroivat lahjakkaita taiteilijoita ja järjestivät suuria kemuja. Myös taiteilijoiden mesenaatteina viihtyneet samurait ja hoviväki harrastivat itsekin kalligrafiaa, runojen kirjoittamista putoileville kirsikanlehdille sekä siirappia tihkuvien romanttisia tekoja, kuten kaksoisitsemurhia (vrt. Roomeo ja Julia). Siis raavaat soturit harrastivat todellakin kukkien asettelua ja se kuului työnkuvaan.

                   112172126_7f448d6b18_m.jpg82586900_39b4b4bb50_m.jpg

Edo-kausi alkoi tosin jo keskiajan taituttua Euroopassa uudeksi ajaksi. Tässä kohtaa länsimaissa usein syntyy jonkinlainen mielikuvien aikavääristymä. Monien Edo-kauden uutuuksien, kuten kabukin, geishojen ja sushin, mielletään olevan lähemmäs tuhannen vuotta vanhoja.

Sikäli blogin nimi johtaa harhaan, että olen Tokiota enemmän kiinnostunut Japanin aiemmasta pääkaupungista Kiotosta (aiemmin Heiankyo, josta juontaa Heian-kausi). Blogi piti nimetä ja tuollainen sanaleikkimäinen idea pulpahti päähän. Jotta kaikki vaikuttaisi vielä mutkikkaammalle, ajattelin käydä kolmannessakin pääkaupungissa eli Narassa (Nara-kausi)