Kuva: electricnude Flickrissä Creative Commons -lisenssillä

Yleisradion verkkosivuilta voi katsoa taannoin televisiossa Avara luonto -sarjassa esitetyn luontodokumentin Japanilaisessa metsässä. Ohjelmassa nähdään kuinka ihmiset ovat saaneet elantonsa luonnosta vuosisatojen ajan Satoyaman metsäisillä vuorilla. Maanviljelyksen lisäksi alueella kasvatetaan mehiläisiä ja siitakesieniä perinteisillä, luonnon kannalta kestävillä tavoilla.En ollut tiennyt, että hevoskastanjoista saa liottamalla karvauden pois ja että niistä voisi tehdä kakun. Mmm!

Kesän lopussa vietetään esi-isien muistolle obon-festivaalia. Kylän hautausmaa sijaitsee metsän laidalla ja henkien uskotaan palaavan juuri metsiin. Jos metsän ajatellaan olevan tärkeä suomalaisille, kaupunkilaisillekin, niin tuntuu se sitä olevan myös japanilaisille. Ohjelman alussa kerrotaan, että 68 % Japanista on edelleen metsän peitossa. Noin puolet metsistä on luonnontilassa.

Vuonna 2008 valmistunut NHK:n ohjelma Satoyama: Japan's Secret Forest on dubattuna katsottavissa verkossa YLE Areenalla 11.1.2010 asti.

Edit: Treehuggerissa on lisää juttua Satoyamasta, alueen suojeluprojekteista ja linkki toiseen NHK:n Satoyamaan käsittelevään dokumenttiin YouTubessa.