175832239_20f46ec7ef_m.jpg 
Sushi
Originally uploaded by stu_spivack.

Tuli kutsu rapujuhliin. Mietin, että voisin joko tehdä sushia tai syyspiiraan tilaisuuteen.

Sushia voi tehdä kotona kohtuullisen halvalla. Nori eli makeihin tarvittava merilevä saattaa olla vielä hankalaa löytää pienemmillä paikkakunnilla, mutta yleensä sitä saa luontaistuotekaupoista. Pääkaupunkiseutulainen voi ostaa merilevänsä, wasabinsa ja garinsa supermarketista ja jos oikein innostuu hankkimaan alkuperäisiä raaka-aineita, kannattaa hakea miriniä Tokyokanista Annankadulta. (Tokyokan järjestää myös illalliskursseja sushista kiinnostuneille.)
http://www.tokyokan.fi/

Biletarkoituksiin sopiva halvan miehen versio sushista syntyy puuroriisistä, viinietikasta, tavallisesta soijasta ja täytteistä. Osta noin 200 g kalaa per osallistuja sekä kurkkua. Suuremmalla osallistujamäärällä ei kannata ottaa ihan näin isoa erää kalaa tai sitä jää jääkaappiin viikoksi. Sen sijaan kannattaa tehdä vaikka yakitori-tikkuja eli vartaassa grillattua kanaa, joka sivellään soijakastikkeella.

Lohi on halvinta ja helposti saatavilla, mutta hiukan budjettia nostamalla voi ottaa mukaan myös tonnikalaa, lohenmätiä sotalaivoja varten ja katkarapuja. Purkkitunaa ei kannata väheksyä: sekoita se kermaviilin ja hienon sipulisilpun kanssa ja käytä gunkan-täytteenä. Surimi- eli rapuimitaatiopuikot sopivat myös makeihin.

Californiaroll ei ole japanilainen maki, kuten nimikin vihjaa, mutta herkullinen. Sen perusversioon tarvitaan mätiä ja avokaadoa. Jos haluat taiteilla, voit tehdä käännösrullan jolloin mäti tulee sisuksen sijaan ulkopuolelle koristeeksi. Joskus Californiaan käytetään mädin sijasta seesaminsiemeniä ulkopinnan koristeena, mutta tykkään itse enemmän mädistä.

Makeihin voi rullata myös puikkomaiseksi leikattua paprikaa ja mustaa Koskenlaskijaa. Sovellettu japanilaistyylinen munakastäyte makeihin syntyy paksusta munakkaasta: riko neljä munaa ja lorauta tilkka vettä, vatkaa rakenne rikki ja lisää ruokalusikallinen soijaa ja kaksi sokeria. Täytevalinnoissa voi käyttää mielikuvitusta: testaa tofua, sokeriherneitä, pannulla käytettyä munakoiso- tai siitakesiivua...

33325837_af6b82f37a_m.jpg33325987_22e6a498be_m.jpg128007300_5148ea8813_m.jpg 

Nigiripallojen puristelun ja makien rullaamisen oppii nopeasti, mutta niiden saaminen sopusuhtaisen kauniiksi sarjatuotannoksi vaatii harjoittelua. Kalan leikkaaminen näteiksi paloiksi saattaa olla aluksi haastavaa. Kun taito kasvaa, voi makin rullata neliömäiseksi ensin pyöreästä rullasta leikatuilla neljänneksillä täyttäen ja osien siälle täytteet asetellen, kuten tämän merkinnän toisessa kuvassa.

Kaikkein vaikeinta on silti riisin keittäminen ja käsitteleminen. Riisinjyvät pitää huuhtoa useaan kertaan ja paremminkin kiehautushöyryttää kuin keittää velliksi. Jyvät eivät saa muussaantua, mutta niien pitäisi silti tarttua hyvn yhteen. ja vaikka ulkonäkö olisikin kohdallaan, maku voi silti muistuttaa liikaa joulupuuroa. Heti keittämisen jälkeen riisi pitää jäähdyttää sekoittamalla leikkaavin eikä vatkaavin liikkein sekä löyhytellä viileämmäksi. Samalla lisätään etikka ja mirin.

Ruokajuomaksi sopivat vesi, vihreä tee, sake, vaaleat oluet, sekä puna- että valkoviinit täytteiden mukaan. Kotona kukaan ei ole kieltämässä muitakaan juomia. Kampai!