200160750_29df89ad90_m.jpg 

Sekä Suomen että Japanin yleisradioyhtiöt juhlivat pyöreitä vuosia vuonna 2006: YLE täyttää 80 ja NHK 50 vuotta. Kumpikin juhlii esittelemällä historiaansa verkossa. NHKn juhlasivut löytyvät täältä. Firman tavallisilta sivuilta löytyy myös verkkoluentoja kielenopiskeluun.

Historiikin suurin yllätys oli huomata, että lapsena 80-luvulla näkemäni The Silk Road on NHKn ja kiinalaisten yhteistyön tulos. Olen pitkään toivonut, että sarja tulisi uusintana televisiosta. Eeppinen kulttuurihistoriadokkarisarja on jäänyt mieleen eniten musiikin ja maisemakuvien kautta. Audio Lunchboxin sivuilta voi kuunnella näytteitä Kitaron sarjaa varten säveltämästä musiikista. Muistini väittää, että isällä oli nämä kaikki CDllä - pitää etsiä se kotikotoa.

Ja vielä suurempi ylläri: NHK juhli dokumenttisarjan 25-vuotiasta ikää tuomalla katsojille uuden sarjan nimellä Silk Road 2005. Kyse ei ole vain parannellusta versiosta vaan ihan alusta asti uudesta laitoksesta. Mikä on mahtavampaa kuin entistä eeppisempi sarja, jossa yhdistyvät matka-, historia-, kulttuuri- ja taidedokkari? Jos vielä paikallisia ruokia olisi aiempaa versiota enemmän mukana niin - parhautta! 

Musiikit on vaihdettu ja tilattu useilta artisteilta tällä kertaa. Pitää toivoa, että sarja hankitaan Suomeen pikapikaa. Lämmittelyn vuoksi voisi katsoa vanhan version, jos sen jostakin saisi.

85328480_74b3bdcd35_m.jpg80941180_322273756d_m.jpg

Historiallinen silkkitie oli 8000 kilometriä pitkä kauppareitti Antiokiasta Kiinan Chang'an, mutta sen vaikutukset ulottuivat Koreaan ja Japaniin asti. Reitti mahdollisti kaupankäynnin Itä-Aasian, Lähi-Idän ja Euroopan korkeakulttuurejen välillä - roomalainen ylimys pukeutui lopulta silkkivaippaan, jonka kankaan kiinalaiset kauppiaat olivat myyneet intialaisille karavaaneille, jotka myivät sen edelleen persialaiselle kauppahuoneelle. Silkin lisäksi kauppakaravaanit kuljettivat muun muassa mausteita, norsunluuta, kultaa sekä jalokiviä. Myös käsityötaidot ja teknologia kulkivat samaa reittiä, kuten kompassin ja ruudin käyttö sekä lehtikullan valmistaminen.

Itseasiassa Silkkitie ei ole vain yksi pitkä haarautumaton tie vaan reittejä on useampia. Pääasiassa valittavana on pohjoisempia tai eteläisempiä reittivaihtoehtoja tai merireitti. Nykyisin matkan voi taittaa junalla. Tämä tieto alkoi kutkuttua minua siinä vaiheessa, kun tajusin, että ensi vuonna Siperian rataa Kiinaan matkaamalla voisi päästä vielä suuruudenhullumman junaradan päähän. HMMM!

207311528_8431efff80_m.jpg

Silkkitie kiehtoo myös pelintekijöitä. Ropeconissa vieraillut Bruno Faidutti on juuri julkaissut Silk Road -nimisen lautapelin. 3-6 pelaajan tehtävä on rikastua karavaanibisneksessä. Ainakin pelintekijät rikastuvat: peli maksaa Fantasiapaleissä 60 euroa.

Tietokonepelien puolella Korealaisen Joymax julkaisi alkuvuodesta ilmaisen MMORPGin nimellä Silkroad Online. Peli sijoittuu osittain historiallisiin ja osittain fiktiivisiin maisemiin.