$500 (USD) Mushrooms by KAGoldberg.

Katsoin tänään puolesta välistä lähtien Teemalta tullutta ohjelmaa kalleimmista kauppasienistä ja niiden etsijöistä eli tryffelisioista ja -koirista. Ohjelmassa mainittiin myös matsutake eli japanilaisten rakastama männyntuoksuvalmuska.

Heian-kaudella hovinaisten ei ole ollut sopivaa edes mainita sienen nimeä. Matsutaken on uskottu toimivan afrodisiakkina. Uskomus perustuu ilmeisesti sienten muotoon. Vaikka kalliita sieniä annetaan edelleen lahjaksi miehille, ei niitä ole sopivaa antaa naisille. Yritysjohtajat anatavat siis toisilleen jopa 2000 dollarin kilohinnoissa liikkuvia sieniä.

Lemmennostatuslegendat sikseen, mutta sienen on todettu sisältävän runsaasti D- ja useita B-vitamiineja. On olemassa jonkin verran näyttöä, että matsutake alentaisi kolesteroliarvoja sekä ehkäisisi tiettyjä syöpätyyppejä.

Japanin metsistä alkaa matsutake olla suuren suosion takia loppu. Sientä tuodaan halvemmalla Etelä-Koreasta, Kiinasta ja Yhdysvalloista. Suomessa sienet menevät pääasiassa meikäläisiin suihin.

Edit: Metropolis listaa paikkoja, joissa matsutakeherkkuja olisi tarjolla.