356638986_8b920a3bda_m.jpgYleisradion podcastina julkaisemassa Julkinen sana -radio-ohjelmasarjassa kerrottiin 3.12.2007 japanilaisista aikakauslehtikulttuurista. Usein saa lukea kuinka Suomi ja Japani pitävät sanomalehtienlukijakansoina tilastojen kärkipäätä, mutta harvemmin saa kuulla suomalaismediassa mitään sikäläisestä aikakauslehdistöstä.

Shinjukulaisessa kirjakaupassa lehtihyllyä tutkinut ja myyjää haastatellut toimittaja Seppo Toivonen kertoo alkuun hiukan historiallista taustaa. Paikallinen mediatutkija taas avaa naisen aseman muutosta 90-luvun jälkeen Japanissa ja kuinka muutos heijastuu naistenlehtien maailman kautta. Erityisesti kasvava segmentti ovat vanhemmille naisille suunnatut lifestyle-lehdet. Uraohjusnaisille suunnattuja lehtiä ei ole siinä missä läntisissä lehdissä kerrotaan työn ja perheen yhdistämisen iloista.

Toivosen jututtamat, pysyvästi Japanissa asuvat suomalaisnaiset kertovat omista lehtimieltymyksistään. Kansainvälisen Marie Claire -lehtiformaatin japanilaisen painoksen päätoimittaja kertoo lehden lanseeraamisesta ja linjasta.

Kuva: iloveitwhenyouspyonme