Kikusui talismanGion Matsurin festivaalikulkueessa työnnettävien ja vedettävien jättimäisten paraativaunujen sisälle sai turistikin juhlan aattona kiivetä. Tribuuttina kävijältä pyydettiin pientä summaa rahaa, jolla sai oheisen kuvan talismaanin. Kyseinen bambukoriste imee itseensä ulko-oven päälle sijoitettuna vuoden ajan pahoja henkiä. Tämän jälkeen se tulee palauttaa takaisin pyhäkköön tuhoamista varten. Leikittelin ajatuksella, että lähettäisin lyhteen takaisin postissa, mutta en tiedä millä osoitteella se pitäisi varustaa. Vaatisi yhden japaninkielientaitoisen tuttavan ja himpun salapoliisityötä.

Pidin ehkä eniten Naginata Bokosta, mutta Kikusui-lavan kohdalla oli sopivan lyhyt jono. Siinä sitä sitten vartin verran jonoteltiin, japanilaiset lapsiperheet ja minä. Muita länsimaisia turisteja oli liikkeellä, mutta heille ei ollut ehkä auennut mitä kiipeämisluvan saantiin tarvittiin tai ruoka- ja kaljakojut kiinnostivat enemmän. Festivaaliruoka ei muuten ollut varsinaisesti halpaa, mutta kaikenlaisia paikallisia erikoisuuksia olisi ollut tavallista enemmän tarjolla.

Climbing the Kikusui Boko / HokoBoko-lavojen yläosassa olevassa kopissa mahtuu kulkueen aikaan istumaan pieni orkesteri. Näkymä oli hieno: kadut kuhisivat yukatapukuisia ihmisiä ja heitä saattoi hetken tarkkailla lintuperspektiivistä, joutumatta itse tungeksimaan massojen läpi. Kuvat eivät tahtoneet hämärässä onnistua. Kopissa oli liikuttava koko ajan eteenpäin jonon jatkona; toiset rappuset veivät ylös ja samaan aikaan joku jo kiipesi alas.

Kikusui boko -lavaa "ajavan" pyhää lasta esittävän nuken nimi on Kiku-jido (kiku=krysanteemi jido=lapsi). Shintolaisessa festivaaliperinteessä on mukana viittauksia buddhalaisiin taruihin. Kiinalaisen legendan mukaan keisarin lähetti kohtasi metsässä lapsen, joka väitti olevansa seitsemänsataa vuotta vanha. Sankari säilytti nuoruutensa ikuisesti juomalla kastetta krysanteemin lehdiltä. Tämän tempun toistamiseksi tulee kirjoittaa Kannonia ylistävistä sutran riveistä neljä kahdeksasta yksittäiselle krysanteemin lehdelle. Kaste, joka lehdelle sen jälkeen muodostuu, pidentää maallista vaellustasi jopa tuhat vuotta ja sen voi toistaa tarvittaessa.

Juhlalavan teema eli krysanteemi näkyy myös vaunun katolla tolpan nokassa killuvassa suuressa koristeessa. Gion Matsurin aikana Kikusui boko on parkissa Shijo- ja Muromachi-katujen risteyksessä, jossa aiemmin on sijainnut krysanteemilegendalle omistettu kaivo. Alkuperäinen vaunu tuhoutui sisällissodassa 1800-luvulla. Nykyinen brokadein koristettu puinen lava on toisen maailmansodan jälkeen valmistettu tarkka kopio.
 26526974_372a8dcad2_m.jpg193901163_da7f25c8a4_m.jpg189454198_48f4feab14_m.jpg
Kikusui Bokosta kertovia sivuja ei ole tullut vastaan. Toisentyyppisellä Gion Matsurin juhlavaunulla eli Ashikari Yamalla on loistavat englanninkieliset sivut, joilla voi tutustua vaunun koristeiden merkitykseen sekä festivaalin aikatauluihin: www.ashikariyama.org/e/tope.html

Turistilehdykän juttu kertoo Gion Matsuriin kuuluvista heinäkuun tapahtumista: http://www.city.kyoto.jp/sankan/kankoshinko/ta_news/eng/no_35.pdf