Japanese & Korean kites

Suomen Käsityn Museossa Jyväskylässä on 20.5. asti esillä koko perheelle sopiva näyttely Leijat. 

Koossa ja ulkomuodossa oli hajontaa. Suurin leija oli lentoliskon kokoinen ja -näköinen värikäs veistoksellinen luomus. Kuvassa on muutamia kokoelmien saamia lahjoituksia: perinteisen japanilaisen ja korealaisen tyylin mukausia kulmikkaita leijoja. Leijanrakentajien lahjoituksia on kerätty ympäri maailmaa.

Leijan on saattanut keksiä tuulen mukaan lähteneen hatun perässä juossut kiinalainen maajussi tai purjeensa taivaan tuuliin menettänyt merimies. Kevyistä materiaaleista silkki on ollut ylivoimainen, mutta koko kansan huvia lennättämisestä tuli vasta paperileijojen myötä. Näyttely kertoo Japanista myös muutaman hauskan leijoihin liittyvän historiallisen anekdootin, joista osan voi lukea lyhennettyinä myös tältä sivulta.

Huvittelun lisäksi leijoja on käytetty rakennustyömailla, meripelastuksessa sekä vakoilemisessa ja viestinannossa. Rokkaku-taisteluleijojen avulla on Japanissa ratkottu jopa poliittisia selkkauksia. Rokkakun lennättämisohjeet eivät vaikuta aivan helpoilta eikä lasinsiruilla tai muilla leikkaavilla pinnoilla varustettu tappajaleija ole lapsille leikkikaluksi tarkoitettukaan.

441508184_ec14f78b0f_m.jpg

Kävijöille esiteltiin videolla viriteltyjä kilpatemppuleijoja, joista osa on suunniteltu lentämään nollatuulessa kuten sisätiloissa!


Lisää linkkejä:
Oriental kites: A Brief history
Nike on julkaissut leija-teemaiset lenkkarit