Pontocho alley at night, Kyoto, Japan             .Yakitoriyasan.

Kioto sijaitsee Kansain alueella, jota kutsutaan myös Kinkin alueeksi:
Japan's second-largest tourist agency was mystified when it entered
English-speaking markets and began receiving requests for unusual sex
tours. Upon finding out why, the owners of Kinki Nippon Tourist Company
changed its name.

Kielelliset sekaannukset ja erilaiset käytännöt ovat ehtymätön huumorin ja ihmetyksen aihe. Yksi minua mietityttänyt asia selvisi, kun Yoe selitti taannoin miten japania kirjoitetaan näppiksellä, jossa on
latinalaiset aakkoset. Japanilla on maine hankalana kielenä ja välillä tuntuu, että japanilaiset tai kieltä osaavat ulkomaalaiset yrittävät sinnikkäästi ylläpitää illuusiota kielen mahdottomuudesta.

I don't care how many anime tapes you've watched, how many Japanese girlfriends you've had, or books you've read, You don't know Japanese. Not only that, majoring in the godforsaken language is NOT fun or even remotely sensible. Iraqi war prisoners are often forced to major in Japanese. The term "Holocaust" comes from the Latin roots "Holi" and "Causm", meaning "to major in Japanese". You get the idea.

               61259987_127f4c95b7_m.jpg51408318_d7401055ea_m.jpg

Tämänpäiväiset hämmästyksenaiheeni liittyvät televisioon eli joko Japanista kertoviin tai siellä tuotettuihin ohjelmiin.

Markus Kajon juontama perjantaisin TV2lla esitettävä matkaohjelma Nousevan auringon Kajo on tullut puheeksi useiden kavereiden kanssa, kun olen maininnut lomasuunnitelmistani. Olen aina tykännyt viihteellisistä matkadokumenttisarjoista, kuten Lonely Planetin kirjojen inspiroimasta Globe Trekkeristä (suom. Matkapassi) ja suomalaisesta reppumatkailugonzoilusta Madventuresista. "Tervetuloa maailman yrrrjöttävimpien keittiöiden pariin", toivotti MadCook-osio ennen pallokala-ateriaa. Yhdysvaltalaisessa matkaohjelmassa tutustutaan toiseen paikalliseen spesialiteettiin: sammakkosashimiin.

Tuli sammakkovideota katsellessa mieleen ensimmäinen kertani sushibaarissa. Oppaaksi Gyosaihin lähtenyt ravintola-alan koulutuksen saanut Jaakko esitteli ruokalajeja ja riisipalleronpurennan etikettiä, kunnes yhtäkkiä osoittaen tikuillaan yhtä edessäni olevaa palaa hän kysyi, että "arvaa mistä tietää et toi on mustekalaa?" En keksinyt sekunnissa vastausta. "Kato, tossa on sen imukupit."

Ai. Kiitti vinkistä.  

          119770238_6aa3199b87_m.jpg
          live tentacles

Harmillisesti Kajoa olen nähnyt vain yhden jakson, kun Juhannukset ja muut riennot ovat tupanneet tielle. Perjantaisin ei kesällä oikein huvittaisi vahtia telkkaria kotona, kun videot on rikki.

Japanilaisista televisio-ohjelmista animesarjoja lukuunottamatta tunnetuin Suomessa lienee kokkikilpailu Iron Chef. Kyllä Kokkisota kalpenee vertailussa, kun ruvetaan tekemään mätijäätelöä ja keittämään 1000 dollarin edestä hummeria ihan vain että saadaan kastike parsalle keitivedestä (!). Rautakokkien mittelössä on nähty jopa tahattomasti keittiökoneesta saatu sähköisku.

             91660372_3bc369d09c_m.jpg123958164_e86fbd8f27_m.jpg   

Verkossa leviää kulovalkean tavoin koomisia pätkiä japanilaisista ja korealaisita ohjelmista. Omassa kontekstissaan suurin osa niistä on ymmärrettävissä vaikka meikäläisittäin meininki vaikuttaa täysin älyvapaalle.

Ylemmän keskiluokan kotirouvilla on paljon aikaa ja tarve puuhata jotakin hyödyllistä lasten ollessa koulussa ja sisäkön hoitaessa kotityöt. Heille soveltuvat hyödylliset päiväsaikaan esiteltävät ohjelmat voivat olla esimerkiksi tällaisia: yhdistetään aerobic ja englanti, niin saadaan tehokasta treeniä sekä kovalle päälle että kipeille lihaksille. Illalla perheen vaahtosammutin voi treenata isin kanssa Dance Dance Revolutionilla.

En valitettavasti löytänyt Yoen blogimerkintää eläkeikäisille tarkoitetusta ohjelmasta, jossa selvitettiin aateekoon alkeet aloittamalla ns. kolmen sormen tervehdyksestä. Onhan se peruskäyttäjälle tärkeää osata sammutta tilttaava kone, mutta ei cntrl+alt+del olisi ensimmäisen jakson opinnoissa, jos minä vastaavan ohjelmakokonaisuuden suunnittelisin.

Lisää jänniä telkkaripätkiä löytyy TokyoDVn vodcast-blogista.

Päivän bonuskenttä: Vuorelan Ville on huvikseen tutkaillut millainen pöytäroolipeliskene Japanissa mahtaa olla.