Ginsu teki japanilaiset keittiöveitset kuuluisiksi Yhdysvalloissa. Samalla tuli lanseerattua seuraavat hokemat:
In Japan, the hand can be used like a knife...but it can't cut a tomato!
NOW how much would you pay...
But WAIT, there's more...
Act now and you'll also receive...
...But this is a limited time offer, so call now!
All for the incredible low price of only $...

Ginsun lanseeraamaa tyyliä on matkittu Suomessakin nähdyissä TV-Shop -mainoksissa ja tyyliä on parodioitu televisiosarjoissa. Mutta Ginsu ei tarkoita japaniksi mitään eikä merkki ole japanilainen. Itseasiassa Ginsu-veitset valmistetaan Ohiossa. Nimi piti vaihtaa, kun Eversharp ei merkkinä myynyt tarpeeksi hyvin.

Sen sijaan GLOBAL on nimestään huolimatta aito japanilaismerkki - ja varsin kuuluisa sellainen. Muita keittiöveitsimerkkejä sekä japanilaisten veisten rakennetta ja vain toiselta puolelta kallistettua terää voi ihmetellä Wikipediasta.

250309629_9dc0a1791d_m.jpg

Veitsen valitseminen on kotikokille hankalaa. Jo Stokkan ja kokkipuotien valikoimassa Helsingissä on useiden merkkien teräaseita. Sitä ei osaa oikein päättää millaisen haluaisi ja eikä tiedä millä tiedoilla valinnan tekisi. Yleisveitseksi sopivalla kokkiveitsellä pääsee alkuun. Sillä voi hienontaa, viipaloida ja kuutioida, mistä nimi "kolmikäyttöinen" - japanilaista kokkiveistä kutsutaan nimellä santoku bocho tai bunka bocho.

Santoku sopii kompromissiksi länsimaisen keittiöveitsen ja lihakirveen välille. Kuuluisimmt japanilaiset veitset valmistetaan vahvemmista metallilaadusta kuin länsimaiset (kestävyyden kustannuksella eli veitset ovat hauraampia). Terästä saadaan ohuempi ja paremmin leikkaava, kun kovempaan metalliin saadaan parempi kulma.

142731142_edbee8685d_m.jpgSantokun terässä on usein koristeellisia reikiä tai kuopia. Niillä on kuitenkin käytännöllinen tarkoitus: leikattava ruoka tarttuu terään vähemmän. Kolot tai reiät voivat olla mantelin muotoisia tai pyöreitä.

Miksi sitten valita japanilaisveitsi hyväksi todetun Victorinoxin kokkitason veitsen tai Fiskarsin laser-hioton pätevän kotiveitsen sijaan? Eräs osto-opas suosittelee japanilaisveitsiä etenkin hyväksi valinnaksi pienikätisille tai naiskokeille. Kuulemma Martha Stewart viihtyi keittiössä GLOBAL kädessään.